Sertés
Bakonyi sertésszelet
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb vagy kicsontozott karaj, 35 dkg gomba, 2 dl
tejföl, 2
evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1
dl száraz fehér
asztali bor, só, bors.
Egy edénybe öntjük az olajat és 2 percig 500 W-on
melegítjük. Beletesszük az
apróra vágott hagymát és 2 percig 500 W-on pároljuk. Erre az
alapra helyezzük a
kivert, megfűszerezett hússzeleteket és 10 percig 500 W-on
sütjük. A gombát
megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük, majd az
edénybe tesszük. A
tejfölt, a fehérbort, a lisztet összekeverjük, az egészet
megfűszerezzük és a
húsra, illetve a gombára öntjük. 6 percig 500 W-on
összefőzzük.
Sertéspörkölt
1 kg lapocka, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 nagy fej hagyma, 5
gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom,
só.
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát,
majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként
kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült
rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy
le ne égjen, félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén
és nagyon keveset teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát,
a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Galuskával
tálalom
Malacpörkölt 1.
1 kg malachús, 70 dkg zsír, 3-4 hagyma, 2,5 dkg
paradicsompüré, 12 dkg lecsó, 12 g paprika, 2 gerezd fokhagyma,
só, 1 g kömény.
A malachúst csontostól kb 5 dekás darabokra vágom és jól
megmosom. A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott
hagymát, majd beleforgatom a húst. Sózom, majd időnként
kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült
rászórom a paprikát és arra ügyelve, hogy le ne égjen,
félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén és nagyon
keveset teszek bele). Ekkor beleteszem a lecsót és a sűrített
paradicsomot, majd készre főzöm. Galuskával, tojásos
galuskával, vagy tarhonyával tálalom
Újévi malac 1.
A sült malac az újévi asztal legszebb dísze. Az állat ne
legyen több 3-4 hetesnél. A kibelezett, megtisztított malacot
kívül-belül megmosom, sóval bedörzsölöm, majd 1-2 óra
hosszat állni hagyom. Szárazra törlüm, belülröl meghintem
köménymaggal, majorannával, majdegy darab kenyeret vagy
zsemlét teszek a hasába, hogy a kicsorgó nedveket felszívja.
A tepsi aljára hurkapálcákat teszek és erre helyezem a
malacot, lábait a teste alá hajlítom. Füleit és a farkát
alufóliába csavarom, nehogy megégjen. Forró sütöben, lassú
tűzön sütöm, idönként megdörzsölöm füstöltszalonnával.
Ha sütés közben a malac börén hólyagok képzödnének,
villával, vagy hústűvel óvatosan felszúrom szalonnával
elsimítom. Mikor már szép piros‚ ropogós a bőre,
húsvágó deszkára rakom, fejét levágom, nehogy a fejben
lévő gőzök megpuhítsák a ropogós bőrét. A malacot
hosszában kettévágom és felszeletelem. A tálon eredeti
alakjára összerakom, szájába velesült almát vagy citromot
teszek. Párolt káposztával, burgony tálalom.
Sertésborda börzsönyi módra
5 szelet kb 16 dekás csontos sertéskarajszelet, 20 dkg
gombamassza (lásd: meleg előételek: Töltött paradicsom), 2
dkg só, 10 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, fél kg
zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 5 g fokhagymasó, 5 dkg liszt,
20 dkg hagyma, 1 dkg fűszerpaprika.
A karajszeleteket a csonttal szemben egy éles késsel felvágom
úgy, hogy egy üreg képződjék. Egy spricczsák
segítségével az üzegbe töltöm a gombamasszát, majd a
nyílást egy fogvájóval, vagy hústűvel lezárom. A töltött
szeleteket sózom, lisztbe forgatom és zsírban gyorsan
kisütöm. Ügyelek arra, hogy a hús a csontoknál is
átsüljön. Ezalatt a szalonnából, hagymából, paprikából,
paradicsomból, fűszerpaprikából és fokhagymasóból lecsót
készítek. A forró karajszeleteket beborítom lecsóval.
Köretként burgonyát, vagy rizst adok mellé.
Sertéscsülök vadas mártásban
1 kg füstölt csülök, 2 szál sárga-, és fehérrépa, 1
fej vöröshagyma, 1 ek olaj, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 5 szem
bors, 2 babérlevél, cukor, ecet, só.
A csülköt kuktában puhára főzöm. Kihülés után vékonyan
felszeletelem. A sárga-, és fehérrépát a felkarikázott
hagymával együtt az olajon megpárolom, az összes hozzávalót
beleteszem annyi vízbe, amennyi ellepi és felforralom,
beleteszem a húst és egy napra hűtőszekrénybe teszem.
Másnap felforralom, puhára főzöm, majd a zöldségeket
áttöröm. Behabarom és a húsra öntöm. Spagettivel, vagy
makarónival tálalom.
Sertésflekken 1.
1 kg tarja, vagy karaj, 10 dkg zsír, só, liszt, paprika.
A húst 5 szeletre vágom, gyengén kiveregetem, sózom, lisztbe,
paprikába forgatom, majd gyorsan barnára sütöm. Hideg
paprikamártást adok mellé.
Cigánypecsenye 1.
75 dkg sertéskaraj, 16 dkg füstölt szalonna, 1 kk paprika,
1/2 kk őrölt bors, 5 dkg liszt, olaj, só, hasábburgonya.
Összekeverem a paprikát, a borsot és a lisztet. A húst kb 6
dekás darabokra vágom, kiverem, sózom, a fűszerlisztbe
forgatom és forró olajban hirtelen kisütöm. A szalonnát 4
szeletre vágom, 2 centinként mélyen bevágom és szintén
kisütöm. Tányéronként 3 szelet húst teszek, körberakom
hasábburgonyával, a tetejére pedig paprikába mártott
szalonnát teszek.
Fatányéros
25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 16
dkg füstölt szalonna, pirospaprika, 5 dkg liszt, 2 dl olaj, só,
friss saláták, hasábburgonya.
A húsokat kb 6 dekás darabokra vágom, kiverem, sózom, lisztbe
mártom és forró olajban hirtelen kisütöm. A szalonnát 4
szeletre vágom, a szeleteket 2 centiméterenként mélyen
bevágom és szintén kisütöm. Egy megfelelő méretű
fatányér szélét csinosan megpakolom vöröskáposzta-,
paprika-, paradicsom-, uborka- áés céklasalátával. Középre
hasábburgonyát halmozok, arra a hússzeleteket, a legtetejére
pedig a paprikába mártott kakastaréjokat
Bihari töltött káposzta
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús, 1 fej édes káposzta, fél tasak
gyorsrizs, 20 dkg
füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd
fokhagyma, só, bors,
pirospaprika.
A káposztát megtisztítjuk, külső leveleit levesszük, a
torzsáját kivágjuk. A
káposztát egy edénybe helyezve vízzel felöntjük és 6
percig 500 W-on pároljuk.
A 10 külső levelet lefejtjük a fejről és a többit
félretesszük. A darált
sertéshúst, a rizst, az apróra vágott vöröshagymával, a
zúzott fokhagymával és
a fűszerekkel összegyúrjuk. Az így kapott masszát a
káposztalevelekbe tekerjük
és egy edénybe rakjuk. Vizet öntünk alá és a maradék
káposztát, valamint a 20
dkg füstölt kolbászt belevagdaljuk. Az edényt letakarjuk és
25 percig 500 W-on
főzzük. A készülékből kivéve egyenletesen ráöntjük a
tejfölt és további 3
percig 500 W-on összefőzzük.
Tenkes szelet sültburgonyával
Hozzávalók:
Sertés karaj: 0.56 kg
Trappista sajt: 0.20 kg
Gomba: 0.20 kg
Tojás: 3 db
Étolaj: 2 dl
Só: 0.06 kg
Őrölt bors: 0.002 kg
Petrezselyem zöld: 1 csomag
Liszt. 0.20 kg
Zsemle morzsa: 0.40 kg
Burgonya: 1.20 kg
Elkészítés módja:
Pirított gombát reszelt trappista sajttal elkeverünk. Ezzel a
töltelékkel töltjük meg a sertés karaj szeleteket majd
panírozzuk és bő forró olajban kisütjük.
Sült burgonyával tálaljuk.
Rablóhús
Hozzávalók: 8 szelet kicsontozott sertéskaraj, 30 dkg gomba,
négy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, só, törött
fekete bors.
A jó vastag hússzeleteket sóval, borssal bedörzsöljük és 5
forintos nagyságú érméket vágunk belőle. A hagymát
felkarikázzuk, vigyázva, hogy a szeletek egészben maradjanak,
és a szalonnából 1 mm vastagságú szeleteket vágunk,
akkorákat, mint a húsdarabok. A boltban kapható nyársakra
szorosan felhúzzuk a hozzávalókat, ügyelve, hogy a hús egyik
oldalán szalonna, a másikon hagyma legyen, ugyanígy az
egészben nyársra húzott gombát is szalonna és hagyma ölelje
körül. A nyársra húzott rablóhúst bő, forró olajban
kisütjük, vagy a sütőben, a tepsi két oldalára fektetve a
nyársat, megsütjük. Nyáron a szabadban faszénparázs
fölött is süthetjük.
Kolbásszal töltött karaj
Hozzávalók: egy sertéskaraj, egy hosszú szál sütni való
kolbász, egy evőkanál zsír, egy fej vöröshagyma, egy gerezd
fokhagyma, egy csomó új sárgarépa vagy egy szál öregebb
répa, só.
A karajt kicsontozzuk és a közepét hosszában hegyes késsel
átszúrjuk. A vágást kissé kitágítjuk és belehúzunk egy
szál kolbászt (debrecenit vagy gyulait). A húst kívülről
megsózzuk, megforgatjuk a megforrósított zsírban,
mellédobjuk a kétféle hagymát, a karikára vágott répát
és egy kevés vízzel jó puhára pároljuk. Végül nagy
lángon megpirítjuk és felszeletelve, átszűrt levével
tálaljuk.
Pirított máj
Hozzávalók: 50 dkg disznómáj, egy nagy fej vöröshagyma,
kávéskanál paradicsomszósz, kávéskanál pirospaprika,
törött fekete bors, só, két evőkanál zsír.
A forró zsírban, fedő alatt megpirítjuk a reszelt
vöröshagymát, beledobjuk a kis darabokra vágott májat és
nagy lángon, törött borssal meghintve, legalább 5 percig
pirítjuk. Ezután meghintjük a paprikával, beletesszük a
paradicsompürét, egyszer felforraljuk és tálaljuk. Csak az
asztalon sózzuk meg, különben a máj kemény, rágós lesz.
Sörben sült csülök
Hozzávalók: 1 bőrös, szép nagy sovány csülök, 2 dl
világos sör, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt
gyömbér, ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete
bors.
A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bőrét a
gázlángon kissé perzseljük), és éles kés segítségével
kicsontozzuk. Bőröstül vékony szeletekre vágjuk, és
megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a
felforrósított olajon mindkét felén átpirítjuk. A
csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a
sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és
kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is
hozzákeverjük. Ezt az ízes öntetet rálocsoljuk az
elősütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen
betakarjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes
lángon legalább másfél órán át pároljuk. (Ha a párolási
idő letelt, az edényt kinyitjuk, és meggyőződünk arról,
hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha,
visszatesszük a sütőbe.) A puha húsról eltávolítjuk a
fedőt, és a mártással (amely ekkorra már egészen
besűrűsödik) a tetejét bekenjük. Csak annyi időre toljuk
vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra pirul. Vigyázzunk,
nehogy túlsüssük, mert kiszárad és rágós lesz.
Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta illik hozzá.
Babgulyás füstölt csülökkel
Hozzávalók: 1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg
tarka száraz bab, 3 szál sárgarépa, 2 szál
petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25
dkg burgonya. A rántáshoz: 1 fej közepes vöröshagyma, 2
gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál
liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom,
borsikafű. A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi
liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk.
Elkészítése: A babot és a füstölt csülköt előző este
beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük
főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra
vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a
füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd
visszatesszük a levesbe, és tovább főzzük. Amikor majdnem
megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor
kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet
kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát,
borsika füvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután készítek
egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és
berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre
főzzük.
Tűzdelt egybesült
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sovány kicsontozott tarja, 1
kis fej fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál olaj
Előkészítés: A húst megmossuk, szárazra töröljük, és
egyben hagyjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket
kettévágjuk. A szalonnát csíkokra vágjuk. A sütőt 180
fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: A
húst körbe-körbe sűrűn megtűzdeljük fokhagymával és
szalonnával. Bedörzsöljük sóval, fekete borssal, és
tűzálló tálba tesszük. Az olajat serpenyőben
felforrósítjuk, leöntjük vele a húst. Kevés vizet öntünk
alá, lefedjük alufóliával. A sütőben kb. 1 óra hosszat,
pároljuk. Egy óra elteltével levesszük róla a fóliát.
Levével meglocsoljuk, és kb. 25-30 perc alatt piros ropogósra,
sütjük. Kivesszük a sütőből, kb. 10 percig, pihentetjük,
hogy szép vékonyan tudjuk szeletelni.