Saláták

 


Sopszka saláta


Hozzávalók négy személyre: vöröshagyma, paradicsom, uborka, zöIdpaprika, fefa sajt, étolaj, só. A megtisztított zöldségeket kocára vágjuk, kevés étolajjal összekeverjük, majd a tetejére kockázzuk vaqy reszeljük a fetasajtot.

Ez a kiváIó saláta bármely rostonsült finom kisérője vaqy előéteI lehet.

Tojássaláta


Hozzávalók 4 személy részére

tojás 8 db, etolaj 2 evőkanál, almaecet 1 evőkanál, tejföl 2 dl, só ízlés szerint, porcukor ízlés szerint, fehér bors ízlés szerint

Elkészítés módja:

A tojást keményre főzzük, ha kihűlt, középen kettévágjuk, és kiszedjük a sárgáját. A főtt tojások fehérjét metélt szeletekre vágjuk, és a tálba rakjuk.
A tojás sárgákat összetörjük, 2 dl. étolajjal elkeverjük, belekeverjük ízlés szerint kevés porcukrot, sót, fehérborsot, almaecetet, majd 2 dl. tejfölt.
A metéltre vágott tojásfehérjét a tejfölös keverékkel beborítjuk. Díszíthetjük petrezselyem zölddel vagy snidlinggel.
Kettő óra hűtőben tárolás után tálalható.

Hússaláta


Hozzávalók 4 személy részére

Sűlt szárnyas, vagy sovány sertéshús 0,50 kg, Alma 0,25 kg, Ecetes uborka 3 db, 10 %-os ecet ízlés szerint, étolaj ízlés szerint, joghurt ízlés szerint, majonéz ízlés szerint

Elkészítés módja:

A húst, almát, ecetes uborkát hosszúkás szeletekre vágjuk és kevés ecettel-, étolajjal megöntözzük.
Fél óráig állni hagyjuk, majd a levét leöntjük. Összekeverjük 2 dl joghurttal hígított majonézzel. Idényzöldséggel díszítjük tálaláskor

Görög saláta


Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg uborka, 20 dkg paradicsom, 20 dkg lilahagyma, 0,08 dkg olívabogyó, 20 dkg paprika, 0,01 dl olívaolaj, 12 dkg feta sajt, 0,002 dkg só

A hozzávalókat kockára vágjuk és enyhén megsózzuk, olíva olajjal összekeverjük.
Tálaláskor olívabogyóval és feta sajttal díszítjük.

Salátatál sonkával, főtt tojással, sajttal

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg káposzta, saláta, 10 dkg paradicsom, 10 dkg uborka, 4 levél fejes saláta, 4 szelet sonka, 4 db főtt tojás, joghurtos salátaöntet, trappista sajt díszítésnek

Elkészítés módja:

A salátákat a fejes saláta levelekre szépen ízlésesen ráhelyezzük. A főtt tojásokat és a sonkaszeleteket leöntjük a joghurtos salátaöntettel, és reszelt trappista sajttal díszítjük.

Ecetes-hagymás burgonyasaláta


Hozzávalók

: 1 kg kifliburgonya, 2 nagy fej lilahagyma, 1 paradicsom, 6 evőkanál olaj, 3 evőkanál 5%-os ecet, 2 csipet cukor, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, só.

Elkészítése: A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Mikor megpuhult, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Az olajból, ecetből, karikára vágott lilahagymából kevés cukorral, borssal és sóval, valamint vízzel öntetet készítünk. Ebbe tesszük bele a burgonyát. Tálaláskor salátalevéllel és paradicsommal díszítjük. Energiatartalom: 1430 kJ Fehérjetartalom: 6 g Zsírtartalom: 15 g Szénhidráttartalom: 45 g

Hagymás nagyszeműbab-saláta


Hozzávalók:

30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi őrölt bors, só.

Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük. Energiatartalom: 640 kJ Fehérjetartalom: 4 g Zsírtartalom: 10 g Szénhidráttartalom: 11 g


Vitaminsaláta


Hozzávalók:

15 dkg konzerv sárgarépakocka, 15 dkg konzerv ananász, 15 dkg csemege uborka, 15 dkg konzerv kukorica, 5 evőkanál majonéz, 1 kávéskanál tárkonylevél, 1/2 citrom, só.

Elkészítése: A leszűrt konzerv sárgarépát és kukoricát, a kockára vágott konzerv ananászt és csemege uborkát összekeverjük a citrom levével, finomra vágott tárkonylevéllel és sóval fűszerezett majonézzel. Tálaláskor citrommal, almaszelettel és petrezselyemzölddel díszítjük. Energiatartalom: 1050 kJ Fehérjetartalom: 3 g Zsírtartalom: 17 g Szénhidráttartalom: 22 g


Húsvéti vegyes saláta

Hozzávalók:

20 dkg füstölt sonka, 8 kemény tojás, 20csokor újhagyma, 10 csokor retek, 1 csokor petrezselyemzöld, salátalevek. Az öntethez: 1 dl kefir, 1 evőkanál olaj, mustár, citromlé, só, fekete bors.

A sonkát vágjuk kis kockákra, a tojást szeleteljük félgerezdekre, adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, retket és az apróra metélt petrezselymet is. Készítsük el az öntetet, keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és salátával bélelt tálba szedjük. Díszítsük retek- és tojáskarikákkal.

Hússaláta


Hozzávalók:

15-20 dkg főtt vagy sült csirke, 25 dkg burgonya, egy zeller, Két alma, 2 dl majonézmártás, petrezselyemzöld, só, 1-2 főtt tojás.

A minden zsiradéktól, bőrtől megtisztított sertés-, marha- vagy szárnyas húst vékony metéltre vágjuk. A héjában főtt burgonyát, főtt zellert még melegen meghámozzuk és hűlni hagyjuk. Az almát is meghámozzuk, magházát kivájjuk és az almát metéltre vágjuk. Az egészet elkeverjük a majonézmártással és hidegre tesszük. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva, keménytojás-karikákkal, esetleg néhány hússzelettel díszítve tálaljuk.

Ecetes céklasaláta


Hozzávalók:

50 dkg közepes, lehetőleg, egyforma cékla, só, 2 dl víz, 1 evőkanál 10%-os csemege ételecet, 1 mokkáskanál só, 1 kiskanál köménymag, 2 evőkanál porcukor, 1 csapott evőkanál frissen reszelt torma

A céklát ugyanúgy főzzük meg, mint az almás változatnál, majd meghámozzuk és 3-4 milliméter vastag karikákra, vágjuk (szebb, ha hullámos pengéjű késsel készül). A vízbe belekeverjük az ecetet, a sót, a durvára vágott köménymagot meg a porcukrot, hozzáadjuk a tormát, végül a céklát is beleforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük.

Majonézes burgonya


Hozzávalók:

1 kg burgonya, egy nagy fej vöröshagyma, só, olaj, ecet, porcukor, két tojásból készült francia majonéz, 2 dl tejföl.

A közönséges burgonyasalátát néhány óráig állni hagyjuk, majd alaposan lecsurgatjuk és összekeverjük a tejföllel hígított francia majonézzel.

Chilis babsaláta


Hozzávalók:

30 dkg zsenge száraz bab, 30 dkg paradicsom, 4 db zöldpaprika, 1 db csípős paprika, 2 fej vöröshagyma, 1/4 teáskanál chilipor, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, só

Elkészítés; Főzzük puhára a babot, szűrjük le. A vöröshagymát reszeljük le. A paprikákat vágjuk csíkokra, a paradicsomot nyolcadoljuk. Nagy üvegtálban keverjük össze a fenti hozzávalókat, szórjuk meg kevés chiliporral és sóval, majd az ecetet és olajt összevegyítve öntsük a salátánk tetejére. Hűtsük be tálalás előtt!

Indiai babsalata


Hozzávalók:

1 kis karfiol, 3 nagyobb burgonya, 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó 2 szál sárgarépa, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 10 dkg vaj, késhegynyi pirospaprika, ghi vagy növényi olaj a sütéshez

Elkészítés: A zöldségeket vágjuk fel apróra majd a krumpli kivételével, főzzük puhára egy fél pohár sós vízben. A krumplit vágjuk kockákra és süssük ki forró olajban. Keverjük ki a mártást: liszt, tejföl, sűrített paradicsom, tej-ebben a sorrendben. Egy edényben melegítsük fel az olajat, öntsük hozzá a mártást, szórjuk meg piros paprikával, sóval és főzzük kis lángon tíz percet. Keverjük hozzá a zöldségeket és a kisült burgonyát.


Burgonyasaláta


Hozzávalók:

1 kg burgonya, 1-2 vöröshagyma, borecet, só, cukor, fekete bors, 2-3 kk. olaj.

A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a salátalével leöntjük, majd beletesszük a hagymakarikákat. Behűtjük, majd a tetején apróra vágott snidlinggel tálaljuk.

Burgonyasaláta majonézesen


Hozzávalók:

80 dkg burgonya, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 10 dkg majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár, 1-1 csokor petrezselyemzöld és friss tárkony

A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A borecetet a cukorral meg a sóval elkeverjük egy deci vízben; és a burgonyakockákra öntjük. Egy fél órán át, állni hagyjuk, eközben néhányszor átforgatjuk: A majonézt á kefirrel meg a mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és tárkonyt, majd a burgonyakockákat is beleforgatjuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk.

Svájci krumplisaláta



Hozzávalók:

60 dkg burgonya, 20 dkg trappista vagy más sajt, 2 saláta, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika 2 alma, 2 dl tartár

A megfőtt, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk. Hasonlóan vágjuk a sajtot is. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. Vékony karikára vágjuk zöldpaprikát. A salátát csíkokra vágjuk. Mind ezeket óvatosan elkeverjük a tartármártással.


Almás céklasaláta


Hozzávalók:

30 dkg közepes, lehetőleg, egyforma cékla, só, 1 mokkáskanál köménymag, 1 kisebb vöröshagyma, 2 alma (kb. 20 dkg), 1 citrom, 3 evőkanál borecet, 6-7 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 evőkanál porcukor

A céklát kefével dörzsölve jól megmossuk, majd enyhén sós, köménymagos vízben, amibe előzőleg a megmosott hagymát is bele tettük, lefödve, kis lángon puhára főzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, akárcsak az almát, majd mindkettőt gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A citromot meghámozzuk, húsát kisebb kockákra vágjuk. Mindezeket a borecettel meg az olajjal összekeverjük, 1 kiskanál sóval és a cukorral ízesítjük. Jótanács: Az almás céklasalátát főtt zellerrel is összekeverhetjük. Természetesen a többi hozzávalóhoz hasonlóan ezt is gyufaszálnyi csíkokra kell vágni. A hagymát és a köménymagot viszont el is hagyhatjuk.