Saláták
Sopszka saláta
Hozzávalók négy személyre: vöröshagyma, paradicsom, uborka,
zöIdpaprika, fefa sajt, étolaj, só. A megtisztított
zöldségeket kocára vágjuk, kevés étolajjal összekeverjük,
majd a tetejére kockázzuk vaqy reszeljük a fetasajtot.
Ez a kiváIó saláta bármely rostonsült finom kisérője vaqy
előéteI lehet.
Tojássaláta
Hozzávalók 4 személy részére
tojás 8 db, etolaj 2 evőkanál, almaecet 1 evőkanál, tejföl
2 dl, só ízlés szerint, porcukor ízlés szerint, fehér bors
ízlés szerint
Elkészítés módja:
A tojást keményre főzzük, ha kihűlt, középen kettévágjuk,
és kiszedjük a sárgáját. A főtt tojások fehérjét metélt
szeletekre vágjuk, és a tálba rakjuk.
A tojás sárgákat összetörjük, 2 dl. étolajjal elkeverjük,
belekeverjük ízlés szerint kevés porcukrot, sót,
fehérborsot, almaecetet, majd 2 dl. tejfölt.
A metéltre vágott tojásfehérjét a tejfölös keverékkel
beborítjuk. Díszíthetjük petrezselyem zölddel vagy
snidlinggel.
Kettő óra hűtőben tárolás után tálalható.
Hússaláta
Hozzávalók 4 személy részére
Sűlt szárnyas, vagy sovány sertéshús 0,50 kg, Alma 0,25 kg,
Ecetes uborka 3 db, 10 %-os ecet ízlés szerint, étolaj ízlés
szerint, joghurt ízlés szerint, majonéz ízlés szerint
Elkészítés módja:
A húst, almát, ecetes uborkát hosszúkás szeletekre vágjuk
és kevés ecettel-, étolajjal megöntözzük.
Fél óráig állni hagyjuk, majd a levét leöntjük.
Összekeverjük 2 dl joghurttal hígított majonézzel.
Idényzöldséggel díszítjük tálaláskor
Görög saláta
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg uborka, 20 dkg paradicsom, 20 dkg lilahagyma, 0,08 dkg
olívabogyó, 20 dkg paprika, 0,01 dl olívaolaj, 12 dkg feta
sajt, 0,002 dkg só
A hozzávalókat kockára vágjuk és enyhén megsózzuk, olíva
olajjal összekeverjük.
Tálaláskor olívabogyóval és feta sajttal díszítjük.
Salátatál sonkával,
főtt tojással, sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg káposzta, saláta, 10 dkg paradicsom, 10 dkg uborka, 4
levél fejes saláta, 4 szelet sonka, 4 db főtt tojás,
joghurtos salátaöntet, trappista sajt díszítésnek
Elkészítés módja:
A salátákat a fejes saláta levelekre szépen ízlésesen
ráhelyezzük. A főtt tojásokat és a sonkaszeleteket
leöntjük a joghurtos salátaöntettel, és reszelt trappista
sajttal díszítjük.
Ecetes-hagymás
burgonyasaláta
Hozzávalók
: 1 kg kifliburgonya, 2 nagy fej lilahagyma, 1 paradicsom, 6
evőkanál olaj, 3 evőkanál 5%-os ecet, 2 csipet cukor, 1
késhegynyi őrölt fehérbors, só.
Elkészítése: A megmosott burgonyát héjában megfőzzük.
Mikor megpuhult, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és
felkarikázzuk. Az olajból, ecetből, karikára vágott
lilahagymából kevés cukorral, borssal és sóval, valamint
vízzel öntetet készítünk. Ebbe tesszük bele a burgonyát.
Tálaláskor salátalevéllel és paradicsommal díszítjük.
Energiatartalom: 1430 kJ Fehérjetartalom: 6 g Zsírtartalom: 15
g Szénhidráttartalom: 45 g
Hagymás nagyszeműbab-saláta
Hozzávalók:
30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1
közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet,
6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi őrölt bors,
só.
Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben
puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés
sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két
deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra.
Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.
Energiatartalom: 640 kJ Fehérjetartalom: 4 g Zsírtartalom: 10 g
Szénhidráttartalom: 11 g
Vitaminsaláta
Hozzávalók:
15 dkg konzerv sárgarépakocka, 15 dkg konzerv ananász, 15
dkg csemege uborka, 15 dkg konzerv kukorica, 5 evőkanál
majonéz, 1 kávéskanál tárkonylevél, 1/2 citrom, só.
Elkészítése: A leszűrt konzerv sárgarépát és kukoricát,
a kockára vágott konzerv ananászt és csemege uborkát
összekeverjük a citrom levével, finomra vágott
tárkonylevéllel és sóval fűszerezett majonézzel.
Tálaláskor citrommal, almaszelettel és petrezselyemzölddel
díszítjük. Energiatartalom: 1050 kJ Fehérjetartalom: 3 g
Zsírtartalom: 17 g Szénhidráttartalom: 22 g
Húsvéti vegyes saláta
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka, 8 kemény tojás, 20csokor újhagyma,
10 csokor retek, 1 csokor petrezselyemzöld, salátalevek. Az
öntethez: 1 dl kefir, 1 evőkanál olaj, mustár, citromlé, só,
fekete bors.
A sonkát vágjuk kis kockákra, a tojást szeleteljük
félgerezdekre, adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, retket
és az apróra metélt petrezselymet is. Készítsük el az
öntetet, keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és
salátával bélelt tálba szedjük. Díszítsük retek- és
tojáskarikákkal.
Hússaláta
Hozzávalók:
15-20 dkg főtt vagy sült csirke, 25 dkg burgonya, egy zeller,
Két alma, 2 dl majonézmártás, petrezselyemzöld, só, 1-2
főtt tojás.
A minden zsiradéktól, bőrtől megtisztított sertés-, marha-
vagy szárnyas húst vékony metéltre vágjuk. A héjában főtt
burgonyát, főtt zellert még melegen meghámozzuk és hűlni
hagyjuk. Az almát is meghámozzuk, magházát kivájjuk és az
almát metéltre vágjuk. Az egészet elkeverjük a
majonézmártással és hidegre tesszük. Apróra vágott
zöldpetrezselyemmel megszórva, keménytojás-karikákkal,
esetleg néhány hússzelettel díszítve tálaljuk.
Ecetes céklasaláta
Hozzávalók:
50 dkg közepes, lehetőleg, egyforma cékla, só, 2 dl víz,
1 evőkanál 10%-os csemege ételecet, 1 mokkáskanál só, 1
kiskanál köménymag, 2 evőkanál porcukor, 1 csapott
evőkanál frissen reszelt torma
A céklát ugyanúgy főzzük meg, mint az almás változatnál,
majd meghámozzuk és 3-4 milliméter vastag karikákra, vágjuk
(szebb, ha hullámos pengéjű késsel készül). A vízbe
belekeverjük az ecetet, a sót, a durvára vágott köménymagot
meg a porcukrot, hozzáadjuk a tormát, végül a céklát is
beleforgatjuk. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük.
Majonézes burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, egy nagy fej vöröshagyma, só, olaj, ecet,
porcukor, két tojásból készült francia majonéz, 2 dl
tejföl.
A közönséges burgonyasalátát néhány óráig állni hagyjuk,
majd alaposan lecsurgatjuk és összekeverjük a tejföllel
hígított francia majonézzel.
Chilis babsaláta
Hozzávalók:
30 dkg zsenge száraz bab, 30 dkg paradicsom, 4 db
zöldpaprika, 1 db csípős paprika, 2 fej vöröshagyma, 1/4
teáskanál chilipor, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál
olívaolaj, só
Elkészítés; Főzzük puhára a babot, szűrjük le. A
vöröshagymát reszeljük le. A paprikákat vágjuk csíkokra, a
paradicsomot nyolcadoljuk. Nagy üvegtálban keverjük össze a
fenti hozzávalókat, szórjuk meg kevés chiliporral és sóval,
majd az ecetet és olajt összevegyítve öntsük a salátánk
tetejére. Hűtsük be tálalás előtt!
Indiai babsalata
Hozzávalók:
1 kis karfiol, 3 nagyobb burgonya, 20 dkg zöldbab, 20 dkg
zöldborsó 2 szál sárgarépa, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 2
evőkanál liszt, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 10 dkg vaj,
késhegynyi pirospaprika, ghi vagy növényi olaj a sütéshez
Elkészítés: A zöldségeket vágjuk fel apróra majd a krumpli
kivételével, főzzük puhára egy fél pohár sós vízben. A
krumplit vágjuk kockákra és süssük ki forró olajban.
Keverjük ki a mártást: liszt, tejföl, sűrített paradicsom,
tej-ebben a sorrendben. Egy edényben melegítsük fel az olajat,
öntsük hozzá a mártást, szórjuk meg piros paprikával,
sóval és főzzük kis lángon tíz percet. Keverjük hozzá a
zöldségeket és a kisült burgonyát.
Burgonyasaláta
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1-2 vöröshagyma, borecet, só, cukor, fekete
bors, 2-3 kk. olaj.
A héjában megfőtt burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk,
a salátalével leöntjük, majd beletesszük a hagymakarikákat.
Behűtjük, majd a tetején apróra vágott snidlinggel tálaljuk.
Burgonyasaláta
majonézesen
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál cukor, 1
kiskanál só, 10 dkg majonéz, 2 dl kefir, 1 evőkanál mustár,
1-1 csokor petrezselyemzöld és friss tárkony
A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Még melegen
meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A borecetet a cukorral
meg a sóval elkeverjük egy deci vízben; és a
burgonyakockákra öntjük. Egy fél órán át, állni hagyjuk,
eközben néhányszor átforgatjuk: A majonézt á kefirrel meg a
mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott
petrezselymet és tárkonyt, majd a burgonyakockákat is
beleforgatjuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk.
Svájci krumplisaláta
Hozzávalók:
60 dkg burgonya, 20 dkg trappista vagy más sajt, 2 saláta, 2
paradicsom, 1 zöldpaprika 2 alma, 2 dl tartár
A megfőtt, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk.
Hasonlóan vágjuk a sajtot is. A paradicsomot forró vízbe
mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük.
Vékony karikára vágjuk zöldpaprikát. A salátát csíkokra
vágjuk. Mind ezeket óvatosan elkeverjük a tartármártással.
Almás céklasaláta
Hozzávalók:
30 dkg közepes, lehetőleg, egyforma cékla, só, 1
mokkáskanál köménymag, 1 kisebb vöröshagyma, 2 alma (kb. 20
dkg), 1 citrom, 3 evőkanál borecet, 6-7 evőkanál
kukoricacsíra-olaj, 1 evőkanál porcukor
A céklát kefével dörzsölve jól megmossuk, majd enyhén sós,
köménymagos vízben, amibe előzőleg a megmosott hagymát is
bele tettük, lefödve, kis lángon puhára főzzük. Amikor
kihűlt, meghámozzuk, akárcsak az almát, majd mindkettőt
gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A citromot meghámozzuk,
húsát kisebb kockákra vágjuk. Mindezeket a borecettel meg az
olajjal összekeverjük, 1 kiskanál sóval és a cukorral
ízesítjük. Jótanács: Az almás céklasalátát főtt
zellerrel is összekeverhetjük. Természetesen a többi
hozzávalóhoz hasonlóan ezt is gyufaszálnyi csíkokra kell
vágni. A hagymát és a köménymagot viszont el is hagyhatjuk.