Pizza Alaprecept

4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz

1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)



Hozzávalók:

1 dl tej,

1 kávéskanál cukor,

2 dkg élesztő,

40 dkg finomliszt,

1 kávéskanál só,

4 evőkanál olaj,

liszt a formázáshoz,

olaj a kenéshez



Elkészítés:

1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Tepsis pizza
Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt

1 csomag porélesztő

1 kávéskanál só

3 evőkanál étolaj

2,5 dl víz

A feltéthez:

1 pohár tejföl

szerecsendió

pirított szalonna

pirított hagyma

kolbász (karikára vágva)

főtt tojás (szeletelve)

reszelt sajt



Elkészítés: A tésztához a lisztet elkeverem a porélesztővel és a sóval. Hozzáadom az étolajat és a vizet. Jól eldolgozom a hozzávalókat, majd 1/2 órát pihentetem. Ezután kizsírozott tepsibe simítom, és ráteszem a feltétet.
Megkenem a tejföllel, meghintem kevés szerecsendióval. Ráhalmozom a pirított szalonnát és hagymát, a kolbászkarikákat és a szeletelt keménytojásokat. Tetejét reszelt sajttal megszórom. Kb. 20 perc alatt készre sütöm.

Megjegyzés:
Nagyon kiadós étel. Akár vacsorára, akár bármilyen leves után ebédre kitűnő. Természetesen az alaptésztát bármilyen más feltéttel is készíthetjük, mint általában a pizzákat.




Csirkehúsos-tejfölös pizza
Hozzávalók:

pizzalap vagy a szokványos módon elkészített pizzatészta

csirkemell

tejföl

bacon

kapor

hagyma

pörkölt kocka

oregánó

őrölt fehérbors

sajt



Elkészítés: A húst apró darabokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, pici olajon megdinszteljük, a pörkölt kockával fűszerezzük, kevés vízzel felöntjuk, beletesszük a húst. Pirosarannyal és ételízesítővel még ízesíthetjük. A tejfölt a kaporral, sóval és őrölt fehérborssal ízesítjük. A bacont csíkokra vágjuk. Megkenjük a pizzát a tejfölös alappal. Rátesszük a lecsöpögtetett csirkehúst szépen elrendezve, majd a baconszeletek következnek. Sajttal beborítjuk, oregánóval megszórjuk. Megsütjük.




Edd meg pizza


Hozzávalók 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz 2 kerek, 30 cm átmérőjű pizzához):

1 dl tej

1 kávéskanál cukor

2 dkg élesztő

40 dkg finomliszt

1 kávéskanál só

4 evőkanál olaj

liszt a formázáshoz

olaj a kenéshez



Elkészítés:
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk -összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzzuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megszórjuk pizza fűszerkeverékkel, kakukkfűvel meg egy kis majorannával. Isteni ízt adnak neki a fűszerek!! Megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal stb. Miután betettük a sütőbe, alacsonyabb hőfokra kell állítani (különben hirtelen sül és megég)! A feltét mennyiségétől függően 20-25 percig sütjük.




Pizza sertésszeletből
Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

15 dkg gomba

2 hámozott paradicsom

3 evőkanál olaj

pizza fűszerkeverék

1 db pörköltszaft ízesítő kocka

8 szelet sertéshús

15 dkg reszelt sajt

5 dkg zsemlemorzsa

15 dkg szeletelt sonka

mozzarella



bors

bazsalikom

oregánó



Elkészítés: A hagymákat felapryítjuk, forró olajon megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, a hámozott paradicsommal felengedjük. A fűszerkeverékkel, sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval ízesítjük, majd belemorzsoljuk a pörkölt kockát, és egy percig főzzük. A húsokat olajon megsütjük, sózzuk, borsozzuk, tepsibe szorosan egymás mellé lerakjuk. Rámerjük a paradicsommártás felét. Meghintjük zsemlemorzsával és reszelt sajttal, a sonkaszeletekkel betakarjuk, rákenjük a paradicsommártás másik felét. Előmelegített sütőben 200 fokon 1 órát sütjük. A mozzarellát szeleteljük, a húspizzán eloszlatjuk, és 225 fokon kb. 10 percig sütjük.



Hamis pizza
Hozzávalók:

5-6 öregebb, kb. 2napos kifli

1 konzerv paradicsompüré

1 dl olaj

hagyma, paprika, paradicsom ízlés szerint

10 dkg szalami

darabka kolbász

3 tojás

1 dl tej

15 dkg kemény sajt

ételízesítő

oregano



bors

ketchup



Elkészítés: A kifliket 1,5 centis karikákra vágjuk, kiolajozott tepsibe lerakjuk. A paradicsompürét kikeverjük az olajjal, rákenjük a kiflikre. A tojásokat a tejjel felverjük, ételízesítővel, borssal, sóval és oreganóval ízesítjük. Ráöntjük a kiflikre. Erre rakjuk a karikára vágott kolbászt, csíkozott szalámit. A zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk, ezt is rárakjuk. A sajtot finomra reszeljük, megszórjuk vele a pizzánkat. Forró sütőben 40-45 percet sütjük.



Pizzás Muffin
Hozzávalók:

1 dl langyos tej

2 dkg élesztő

1 ek langyos víz

25 dkg liszt

1 teáskanál só

4 dkg vaj

1 tojás

1 ek olaj

5 dkg szalámi

5 dkg párolt gomba

5 dkg reszelt sajt

pizza fűszerkeverék



Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk és 30-35 percig állni hagyjuk. A szalámit gombát és a sajt felét beledolgozzuk a tésztába. Golyókat gyúrunk és a maradék sajtot rátesszük a tetejére. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük



Csípős kolbászos pizza
Hozzávalók 4 személyre:

2 dkg élesztő

25 dkg liszt

1-1 kávéskanál só és cukor

2 evőkanál olívaolaj

1 dl ketchup

1 mokkáskanál szárított bazsalikom

1 mokkáskanál szárított oregánó

20 dkg füstölt kolbász

2 húsos paradicsom

2-3 kis chilipaprika

15 dkg reszelt sajt



Előkészítés: Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízbe morzsoljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vizes élesztőt, a cukrot, a sót, az olívaolajat, és alaposan megdagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Elkészítés: A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát megkenjük ketchuppel, rászórjuk a bazsalikomot, az oregánót, és őrölt borssal meghintjük. A kolbászt és a paradicsomot karikákra vágjuk, és elrendezzük a pizzán. Rávágjuk a chilipaprikát, reszelt sajttal gazdagon meghintjük, és a sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 573 kcal


Csirkemell pizzasütő módra
Hozzávalók:

2 db csirkemell

2 db paradicsom



oregano

olasz pizza fűszerkeverék

reszelt sajt

olaj



Elkészítés: A csirkemelleket kifilézzük, kettévágjuk (8 szelet lesz), óvatosan klopfoljuk, sózzuk. Mindkét oldalát kevés olajon teflonban hirtelen megsütjük (2-3 perc). Ha készen van, lerakjuk egy jénai tálba, rászórjuk a fűszereket ízlés szerint, rákarikázzuk a paradicsomot, kicsit sózzuk, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 10-15 percre sütőbe tesszük, amíg a sajt ráolvad, enyhén rásül.

Megjegyzés:
Gyorsan elkészithető, finom, diétázók is fogyaszthatják.




Fehér pizza
Hozzávalók:

1 kis doboz zsíros tejföl

15 dkg pizza sonka

10 dkg füstölt mozzarella

5 dkg gomba

2 gerezd fokhagyma



őrölt bors

icipici majoranna

ízlés szerint 2 evőkanál zsíros juhtúró



Elkészítés: A fent említett mennyiségek egy tepsi pizzatésztára valók.
A nyers, kinyújtott tésztát a tepsibe fektetjük. A tejfölt összekeverjük a következőkkel: a lereszelt fokhagymával, a sóval, borssal, juhtúróval, és a majorannával. Megkenjük vele a tésztát. Erre szórjuk a felkockázott sonkát, a gombát, a lereszelt/felcsíkozott füstölt sajtot, és sajtimádóknak ízlés szerint még egy kis trappistát is.

Megjegyzés:
Azoknak ajánlom, akik kipróbálnák a pizzát paradicsom nélkül. Izgalmas pizza-variáció, de a hagyományos ízek kedvelőinek körében biztos tetszeni fog!




Kolbászos pizza
Hozzávalók:

a tésztához:

2 dkg élesztő

25 dkg liszt /fele rétesliszt/

1 tojás sárgája

langyos tej

3 dkg olvasztott vaj vagy langyos olaj

a tetejére:

20 dkg házi- vagy parasztkolbász

2 tojás sárgája

1 pohár tejföl

sajt ízlés szerint



Elkészítés: A felfuttatott élesztőt és a tésztához valókat szálasra keverjük, majd a kivajazott tepsibe kézzel belelapogatjuk. 1 órát kelni hagyjuk. Utána a tetejére morzsoljuk a kolbászt, nyakon öntjük a 2 tojás sárgájával kikevert tejföllel, melybe pici sáfrányt is tehetünk /ez el is maradhat/, és megszórjuk reszelt sajttal. Hideg sütőbe tesszük, és 25 percig erős lángon sütjük. Bátran készíthetjük bármely más feltéttel is, pl. gomba, szalámi, kukorica, stb.



Melegszenvicskrém villámgyorsan
Hozzávalók:

1 kis doboz löncshús

pizza fűszerkeverék

ketchup

mustár

sajt reszelve



Elkészítés: A löncshúst összeaprítom, majd villával nagyon alaposan összetöröm. Szórok rá kb. 1 kávéskanálnyi fűszerkeveréket, meglocsolom ízlés szerinti ketchuppal, mustárral, majd az egészet jól összedolgozom. Jól kenhetőnek kell lennie. Legalább 1 órára hűtőbe teszem, majd kenyérre kenem, sajtot szórok rá, és annak olvadásáig sütőbe dugom. Ez az adag nálunk 2 ember bőséges vacsorája.



Paradicsomos pizza bacon-csíkokkal
Hozzávalók:

A tésztához (4 adag):

1 kg liszt (bármilyen kombinációban)

(Például:

50 dkg fehérliszt

30 dkg teljeskiörlésű rozsliszt

20 dkg graham rétesliszt)

kb. 6 dl víz

3 dkg élesztő

1 bő evőkanál méz

3 dkg só

A feltéthez (1 adag):

3 db paradicsom

1 gerezd foghagyma

4 szelet bacon

oregánó, bors, só, vörösborecet



Elkészítés: 3 dl vízben oldjuk fel az élesztőt és a mézet. A lisztet keverjük össze a sóval, szitáljuk át, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét. (Még előnyösebb kissé felmelegíteni.) Képezzünk halmot belőle, majd öntsük a közepébe az élesztős folyadékot. Lassan, belülről kifelé haladva keverjük bele a lisztet, míg folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék vizet. Ha ez kész, dagasszuk addig, míg az egész összeáll egy nem túl kemény, nem túl lágy kenyértésztává. Metsszük be a tetejét, takarjuk le, és tegyük meleg helyre. Kelesszük kétszeresére (kb. 40 perc). Gyúrjuk újra át, majd újra kelesszük kétszeresére.
Miután megkelt, vágjuk 4 felé (a másik 3 adagot később használjuk fel.) Vegyük az egyiket, nyújtsuk ki fél centi vastagra folyamatosan forgatva a tengelye körül. Takarjuk le, és 10 percig meleg helyen hagyjuk kelni.



Hamis pizza
Hozzávalók:

4 db szikkadt zsemlye

1/2 bögre tej

kb. 40 dkg lecsókolbász

3 tojás

ízlés szerint só, bors, ételízesítő

hagyma

húsos szalonna

1 kispohár tejföl

15 dkg sajt



Elkészítés: A zsemlyéket kockára vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk és a tejjel meglocsoljuk. A lecsókolbászt ledaráljuk és összekeverjük a zsemlékkel, a 3 tojással, ízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel.
Tepsibe rakjuk a masszát, hagymát karikázunk rá, majd apróra vágott szalonnát teszünk a tetejére. Félig megsütjük, utána meglocsoljuk a tejföllel és sajtot szórunk rá. Pirosra sütjük.

Megjegyzés:
Vigyázz, a szalonna sós! Nagyon kiadós! Paradicsomot, kecsapot is rakhatsz rá!



Mini pizza
Hozzávalók 8 személyre:

8 kisebb kész mélyhűtött pizzalap (kerek vagy szögletes)

25 dkg sonkaszalámi

1 csokor snidling

2 kis sűrített paradicsom

1 mokkáskanál szárított bazsalikom + a szóráshoz

1 mokkáskanál szárított oregánó + a szóráshoz

20 dkg reszelt sajt



Előkészítés: A sonkát kockákra vágjuk. A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. A sűrített paradicsomot kikeverjük a bazsalikommal és az oregánóval. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: Olajjal kikenünk egy sütőlapot, beletesszük a pizzalapokat. A tésztát, a peremét is, villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, a szósszal (pizzaszósszal). Megszórjuk sonkakockákkal, snidlinggel (esetleg tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal) kevés oregánót és bazsalikomot is hintünk még rá, szétosztjuk rajta a reszelt sajtot, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 608 kcal


Gombás–sonkás pizza
Hozzávalók:

35 dkg liszt,

másfél dkg élesztő,

2 evőkanál olívaolaj,

2 dl víz,

1 kávéskanál só,

15 dkg krémsajt,

3 evőkanál tej,

20 dkg gomba,

4 szelet sonka,

10 dkg paradicsom,

olaj, só, bors, petrezselyem



Elkészítés: Két dl langyos vízben keverjük el az élesztőt. Adjuk hozzá a lisztet, sót, olajat, majd kézzel gyúrjuk össze. Formázzunk a tésztából cipót, pihentessük legalább egy órán át letakarva. Közben a tisztított, szeletelt gombát tíz percig pároljuk a hámozott, felkockázott paradicsommal. Szórjuk bele a vékony csíkokra vágott sonkát is. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel. A lágy sajtot három evőkanál tejjel keverjük krémesre. A tepsit vagy a tortaformát olajozzuk ki. A tésztát lisztes kézzel nyújtsuk ki, majd helyezzük a formába, a szélén körben peremet hagyva. Kenjük rá a sajtkrémet, majd a tetejére a paradicsomos, sonkás gombát terítsük. Szórjuk meg petrezselyemmel és locsoljuk meg két evőkanál olajjal. Előmelegített sütőben harminc percig süssük. Frissen tálalva a legfinomabb.


Csirkemájas pizza - egyszerűen
Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj

1 kis hagyma

só, pirospaprika, bors izlés szerint

1 paradicsom

1 nagy pizzalap

paradicsomszósz

10 dkg sajt



Elkészítés: Az apróra vágott hagymát megpirítom, hozzáadom a felszeletelt csirkemájat és a pirospaprikát, sózom, borsozom. Addig pirítom-párolom, míg a máj megpuhul. A pizzalapot kevés olajjal és paradicsompürével átkenem, ráhalmozom az elkészített csirkemájat, a felszeletelt paradicsomot, majd a reszelt sajtot. 250 fokon negyed órán át sütöm.

Megjegyzés:
Nagyon finom és egyszerű. Aki szereti, pepperonit is tehet rá, nagyon jól illik hozzá a csípős íz.


Zöldséges pizza
Hozzávalók 4 személyre:

4 db paradicsom

1 fej hagyma

15 dkg csiperkegomba

2 paprika

20 dkg trappista sajt

4 db fagyasztott pizzalap

1 kis sűrített paradicsom

1 mokkáskanál bazsalikom

2 evőkanál ketchup



Előkészítés: A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük, és karikákra illetve szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: A pizza lapokat sütőlapra fektetjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Összekeverjük a sűrített paradicsomot 2 evőkanál vízzel, a bazsalikommal és a ketchup-pal, majd egyenletesen bekenjük vele a lapokat. Esztétikusan elosztjuk rajta az előkészített nyersanyagokat, majd bőségesen meghintjük reszelt sajttal. A sütőben


Barackos pizza
Hozzávalók 4 személyre:

1 dkg élesztő

25 dkg liszt

1 tojás

3 dkg olvasztott vaj

1 csipet cukor

20 dkg meggylekvár

10 dkg mandulaforgács

20 fél barack (konzerv is lehet)



Előkészítés: Az élesztőt elkeverjük 1 evőkanál langyos vízzel, és 15 percig állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a vajat, a cukrot és kb. 1 dl vizet. Sóval ízesítjük, és addig keverjük, amíg a tészta fényes lesz, és nem ragad a kezünkhöz. Meleg helyen kb. 30 percig kelni hagyjuk, és legalább kétszeresére dagadt.
Elkészítés: A tésztát lisztezett deszkán lepénnyé nyújtjuk (kb. 25 cm átmérő). Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlapot, és rátesszük a tésztát. A barackbefőttet leszűrjük, lecsepegtetjük. A tésztát megkenjük a lekvárral, rászórjuk a mandulaforgácsot, és ráborogatjuk a barackokat. A tésztát még 15 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és a pizzát kb. 25 percig sütjük. Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.


Édes pizza
Hozzávalók 4 személyre:

2 tojás

2 nektarin

2 dl tej

1 evőkanál cukor

12 dkg liszt

1 evőkanál olaj a sütéshez

8 evőkanál eperdzsem

12 gombóc joghurt- vagy vaníliafagylalt

4 evőkanál mandulaforgács

mentalevél a díszítéshez




Előkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A nektarint megmossuk, kettévágjuk, magját kidobjuk, húsát vékony gerezdekre vágjuk, és azonnal megcsepegtetjük citromlével.
Elkészítés: A tojássárgájákat habosra keverjük a tejjel és a cukorral. Kisebb adagokban beledolgozzuk a lisztet. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. Teflon serpenyőben olajat forrósítunk, és egymás után négy palacsintát sütünk. Hagyjuk kihűlni. A palacsintákat megkenjük eperlekvárral. Szétosztjuk rajta a fagylaltot, és közészórjuk a nektarinszeleteket. Mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel meghintve tálaljuk.


Mini pizzakorongok
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

1 csomag pizza tészta alappor

10 dkg reszelt Gouda sajt

30 dkg paradicsom

1 piros húsú paprika

1 sárga húsú paprika

1 csokor tavaszi hagyma

10 dkg sampinyon

2-3 gerezd fokhagyma

10 dkg téliszalámi

5 dkg véres hurka

15 dkg ementáli sajt

15 dkg camembert sajt

15 dkg márvány sajt

majoránna, kakukkfű, bazsalikom

néhány csepp olaj



Előkészítés: A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint elkészítjük.
Elkészítés: A pizzatésztához keverjük a Gouda sajtot. A masszát kettéosztjuk, egyforma rudakat formázunk, és 10-10 darabra vágjuk. A darabokból golyót gyúrunk, és kb. 10 cm átmérőjű korongokká nyújtjuk. Hüvelykujjunkkal peremet formázunk rájuk, és a tésztát megszurkáljuk villával. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és értelemszerűen apró darabokra, szeletekre vágjuk. A márványsajtot szétmorzsoljuk, a camembert felszeleteljük, az ementálit lereszeljük. Elkészítjük a mini pizzákat:
- Paradicsomkarikákat, sárga húsú paprikát teszünk rá, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és fokhagymával ízesítjük. Megszórjuk ementáli sajttal.
- Paradicsomkarikákat, téli szalámit, hagymát fektetünk rá, borsozzuk, megszórjuk majoránnával. Márvány sajtot szórunk rá.
- Gombát, piros húsú paprikát fektetünk rá, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és a tetejére camembert sajtot teszünk.
- Paradicsom-, cukkiniszeleteket, hagymát rakunk rá, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük. Ementáli sajttal vonjuk be.
- Véres hurka (vagy más felvágott), hagyma kerül rá. Majoránnával, sóval,
borssal ízesítjük. Márvány sajttal szórjuk meg.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a pizzákat megcsepegtetjük az olajjal, és kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss, apróra vágott snidlinggel.


Halas pizza
Hozzávalók 4 személyre:

1 adag (mélyhűtött) pizzatészta

1 doboz tonhalkonzerv (saját levében)

1 citrom

3 gerezd fokhagyma

10 dkg parmezán sajt

5 dkg füstölt sajt

Olaj a tepsi kikenéséhez és a tészta kenéséhez




Előkészítés: A halat alaposan lecsepegtetjük, a gerincétől megszabadítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és vékonyra szeleteljük. A kétféle sajtot megreszeljük, és összekeverjük. Nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd vékonyan kiolajozunk. A sütőt 250 fokra (gázsütő: 5. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tésztát akkora lappá nyújtjuk, hogy a tepsit teljesen betakarja, majd belesimítjuk. A haldarabokat úgy szórjuk a tésztára, hogy a szélén 1 cm széles csík üresen maradjon. A felszeletelt fokhagymát ráhintjük, és a citromkarikákat ráfektetjük, majd megszórjuk a sajttal. A tészta üres szélét olajjal megkenjük, és a sütőben 15-20 percig sütjük


Margaritha pizza
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg paradicsom

15-20 friss bazsalikomlevél

30 dkg mozzarella sajt

6-8 evőkanál olaj

4 elősütött pizzalap

1 evőkanál morzsolt oregano (szurokfű)



Előkészítés: A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kettévágjuk, magjaikat, levüket eltávolítjuk. Nem túl vékony csíkokra vágjuk vagy lazán szétnyomkodjuk. A bazsalikomlevélkéket megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük. A sajtot vékonyan felszeleteljük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Elkészítés: Nagyobb tepsibe tesszük a 4 pizzalapot. Vékonyan megkenjük őket olajjal, arányosan elosztva megrakjuk a bazsalikomos paradicsommal, a mozzarella felével, ízlés szerint sózzuk, végül meghintjük 1-1 csipet origanóval és 1-1 evőkanál olajjal. A forró sütőben 10-15 percig sütjük. Kivesszük a tepsit a sütőből, a pizzák tetejére rendezzük a maradék sajtszeleteket, és további 5 percre, hogy éppen megolvadjanak, visszatesszük a sütőbe. Tetejüket a félretett bazsalikomlevélkékkel díszítjük, azonnal fogyasztjuk.


Spice pizza
40 dkg liszt,

30 dkg darált marhahús,

20 dkg Lucullus paradicsom,

1 fej hagyma,

4 pfefferoni (kis piros vagy zöld, csípős hegyes paprika),

20 dkg pizzamozzarella,

4 dkg parmezán sajt,

5 dkg paradicsompüré,

4 dkg élesztő,

1 teáskanál cukor,

só,

bors,

csípős pirospaprika,

oregano



Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Összekeverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált marhahúst és fehéredésig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük és megpirítjuk. Beletesszük a felkarikázott pfefferonit, a lehéjazott, feldarabolt paradicsomot. Meghintjük a csípős pirospaprikával és még a 5 percig pirítjuk. A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kiolajozott tepsit. Forró sütőben, felső rácson a 3-4 percig sütjük. Kivesszük, megkenjük a paradicsompürével. Oreganóval meghintjük és ráhalmozzuk húsmártást. Kirakjuk a felkarikázott mozzarella sajttal. Meghintjük a parmezánnal és további 20-25 percre visszatoljuk a sütőbe


Amerikai pizza
50 dkg liszt,

5 dkg élesztő,

0,5 dl olaj,

kb. 1,5 dl víz,

fél teáskanál só.

A tetejére: 2 kis doboz hámozott paradicsom,

20 dkg olasz szalámi,

20 dkg pizzamozzarella,

5 dkg parmezán sajt,

2 friss oreganoág,

só,

bors



A lisztet deszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk és a mélyedésbe öntjük. Kevés liszttel elkeverjük. Meleg helyen állni hagyjuk, majd a kovászt beledolgozzuk a lisztbe. Beleöntjük az olajat, és annyi sós vizet, hogy félkemény tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben a konzerv paradicsomot lecsöpögtetjük, összeturmixoljuk. Sóval, borssal, apróra vágott oreganoval ízesítjük. A tésztát két- vagy négyfelé osztjuk és kör alakúra nyújtjuk. Két nagyobb vagy négy kisebb, kiolajozott peremes vasserpenyőbe fektetjük úgy, hogy a tészta szélét kissé felhúzzuk. Közepére kenjük a paradicsommártást és beborítjuk a vékonyra szelt olasz szalámival meg a pizzamozzarellával. Meghintjük a reszelt parmezán sajttal és kemencébe, vagy nagyon forró sütőbe toljuk. 20-25 percig sütjük


Fűszeres zöldséges pizza
1 félkész nagy, kerek pizzatészta (vásárolt),

25 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék,

20 dkg brokkoli,

1 kis szál póréhagyma fehér része,

10 dkg reszelt ementáli sajt,

1 darabka száraz csípős paprika (vagy paprikakrém),

1-1 evőkanál mustár és ketchup,

1 tojás,

1 húsleveskocka,

ízlés szerint só és bors.



Előkészítése: a zöldségkeveréket forrásban lévő vízben előfőzöm, majd leszűröm. A brokkolit apró rózsáira szedem, a póréhagymát felkarikázom. A ketchupot, az összetört paprikát (vagy paprikakrémet) és a mustárt összekeverem. A húsleveskockát 1 dl forró vízben feloldom és felhígítom vele a mustáros ketchupot.

Elkészítése: a pizzatésztát megkenem a fűszeres keverékkel, majd elosztom rajta a zöldségeket. A tojást felverem, és hozzákeverem a megmaradt keverékhez. Egyenletesen rálocsolom a zöldségekre, és a pizzát előmelegített forró sütőbe tolom. 10 perc múlva rászórom a sajtot, és ezután csak addig sütöm, amíg a sajt rá nem olvad. Négy cikkre vágom, és azonnal tálalom.