Pizza Alaprecept
4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz
1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)
Hozzávalók:
1 dl tej,
1 kávéskanál cukor,
2 dkg élesztő,
40 dkg finomliszt,
1 kávéskanál só,
4 evőkanál olaj,
liszt a formázáshoz,
olaj a kenéshez
Elkészítés:
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg,
elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük,
hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól
elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig
hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz,
és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést
készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről,
fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska
lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A
tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és
tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20
perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5
dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi
robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta
el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel,
és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40
perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen
átgyúrjuk (C kép) - összeesik, de nem baj -, és
tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük.
Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a
tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig
vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával
megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal
(pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel,
gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet
szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől
függően 20-30 percig sütjük.
Tepsis pizza
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag porélesztő
1 kávéskanál só
3 evőkanál étolaj
2,5 dl víz
A feltéthez:
1 pohár tejföl
szerecsendió
pirított szalonna
pirított hagyma
kolbász (karikára vágva)
főtt tojás (szeletelve)
reszelt sajt
Elkészítés: A tésztához a lisztet elkeverem a
porélesztővel és a sóval. Hozzáadom az étolajat és a vizet.
Jól eldolgozom a hozzávalókat, majd 1/2 órát pihentetem.
Ezután kizsírozott tepsibe simítom, és ráteszem a feltétet.
Megkenem a tejföllel, meghintem kevés szerecsendióval.
Ráhalmozom a pirított szalonnát és hagymát, a
kolbászkarikákat és a szeletelt keménytojásokat. Tetejét
reszelt sajttal megszórom. Kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Megjegyzés:
Nagyon kiadós étel. Akár vacsorára, akár bármilyen leves
után ebédre kitűnő. Természetesen az alaptésztát
bármilyen más feltéttel is készíthetjük, mint általában a
pizzákat.
Csirkehúsos-tejfölös pizza
Hozzávalók:
pizzalap vagy a szokványos módon elkészített pizzatészta
csirkemell
tejföl
bacon
kapor
hagyma
pörkölt kocka
oregánó
őrölt fehérbors
sajt
Elkészítés: A húst apró darabokra vágjuk. A hagymát
apróra vágjuk, pici olajon megdinszteljük, a pörkölt
kockával fűszerezzük, kevés vízzel felöntjuk, beletesszük
a húst. Pirosarannyal és ételízesítővel még
ízesíthetjük. A tejfölt a kaporral, sóval és őrölt
fehérborssal ízesítjük. A bacont csíkokra vágjuk.
Megkenjük a pizzát a tejfölös alappal. Rátesszük a
lecsöpögtetett csirkehúst szépen elrendezve, majd a
baconszeletek következnek. Sajttal beborítjuk, oregánóval
megszórjuk. Megsütjük.
Edd meg pizza
Hozzávalók 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz 2 kerek,
30 cm átmérőjű pizzához):
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
4 evőkanál olaj
liszt a formázáshoz
olaj a kenéshez
Elkészítés:
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg,
elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük,
hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól
elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig
hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz,
gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést
készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről,
fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska
lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A
tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és
tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20
perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5
dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig
dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Tetejét
megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a
kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen
átgyúrjuk -összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a
kívánt nagyságra és formára húzzuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük.
Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a
tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig
vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával
megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal
(pizzaszósszal), megszórjuk pizza fűszerkeverékkel,
kakukkfűvel meg egy kis majorannával. Isteni ízt adnak neki a
fűszerek!! Megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel,
gyümölcsökkel, hússal stb. Miután betettük a sütőbe,
alacsonyabb hőfokra kell állítani (különben hirtelen sül
és megég)! A feltét mennyiségétől függően 20-25 percig
sütjük.
Pizza sertésszeletből
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba
2 hámozott paradicsom
3 evőkanál olaj
pizza fűszerkeverék
1 db pörköltszaft ízesítő kocka
8 szelet sertéshús
15 dkg reszelt sajt
5 dkg zsemlemorzsa
15 dkg szeletelt sonka
mozzarella
só
bors
bazsalikom
oregánó
Elkészítés: A hagymákat felapryítjuk, forró olajon
megpároljuk, hozzáadjuk a gombát, a hámozott paradicsommal
felengedjük. A fűszerkeverékkel, sóval, borssal,
bazsalikommal, oregánóval ízesítjük, majd belemorzsoljuk a
pörkölt kockát, és egy percig főzzük. A húsokat olajon
megsütjük, sózzuk, borsozzuk, tepsibe szorosan egymás mellé
lerakjuk. Rámerjük a paradicsommártás felét. Meghintjük
zsemlemorzsával és reszelt sajttal, a sonkaszeletekkel
betakarjuk, rákenjük a paradicsommártás másik felét.
Előmelegített sütőben 200 fokon 1 órát sütjük. A
mozzarellát szeleteljük, a húspizzán eloszlatjuk, és 225
fokon kb. 10 percig sütjük.
Hamis pizza
Hozzávalók:
5-6 öregebb, kb. 2napos kifli
1 konzerv paradicsompüré
1 dl olaj
hagyma, paprika, paradicsom ízlés szerint
10 dkg szalami
darabka kolbász
3 tojás
1 dl tej
15 dkg kemény sajt
ételízesítő
oregano
só
bors
ketchup
Elkészítés: A kifliket 1,5 centis karikákra vágjuk,
kiolajozott tepsibe lerakjuk. A paradicsompürét kikeverjük az
olajjal, rákenjük a kiflikre. A tojásokat a tejjel felverjük,
ételízesítővel, borssal, sóval és oreganóval ízesítjük.
Ráöntjük a kiflikre. Erre rakjuk a karikára vágott kolbászt,
csíkozott szalámit. A zöldségeket megtisztítjuk, karikákra
vágjuk, ezt is rárakjuk. A sajtot finomra reszeljük,
megszórjuk vele a pizzánkat. Forró sütőben 40-45 percet
sütjük.
Pizzás Muffin
Hozzávalók:
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 ek langyos víz
25 dkg liszt
1 teáskanál só
4 dkg vaj
1 tojás
1 ek olaj
5 dkg szalámi
5 dkg párolt gomba
5 dkg reszelt sajt
pizza fűszerkeverék
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk és 30-35 percig állni
hagyjuk. A szalámit gombát és a sajt felét beledolgozzuk a
tésztába. Golyókat gyúrunk és a maradék sajtot rátesszük
a tetejére. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük
Csípős kolbászos pizza
Hozzávalók 4 személyre:
2 dkg élesztő
25 dkg liszt
1-1 kávéskanál só és cukor
2 evőkanál olívaolaj
1 dl ketchup
1 mokkáskanál szárított bazsalikom
1 mokkáskanál szárított oregánó
20 dkg füstölt kolbász
2 húsos paradicsom
2-3 kis chilipaprika
15 dkg reszelt sajt
Előkészítés: Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízbe morzsoljuk.
A lisztet mély tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a vizes élesztőt,
a cukrot, a sót, az olívaolajat, és alaposan megdagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Elkészítés: A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra
nyújtjuk, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük. A
sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A
tésztát megkenjük ketchuppel, rászórjuk a bazsalikomot, az
oregánót, és őrölt borssal meghintjük. A kolbászt és a
paradicsomot karikákra vágjuk, és elrendezzük a pizzán.
Rávágjuk a chilipaprikát, reszelt sajttal gazdagon meghintjük,
és a sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 573 kcal
Csirkemell pizzasütő módra
Hozzávalók:
2 db csirkemell
2 db paradicsom
só
oregano
olasz pizza fűszerkeverék
reszelt sajt
olaj
Elkészítés: A csirkemelleket kifilézzük, kettévágjuk (8
szelet lesz), óvatosan klopfoljuk, sózzuk. Mindkét oldalát
kevés olajon teflonban hirtelen megsütjük (2-3 perc). Ha
készen van, lerakjuk egy jénai tálba, rászórjuk a
fűszereket ízlés szerint, rákarikázzuk a paradicsomot,
kicsit sózzuk, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 10-15
percre sütőbe tesszük, amíg a sajt ráolvad, enyhén rásül.
Megjegyzés:
Gyorsan elkészithető, finom, diétázók is fogyaszthatják.
Fehér pizza
Hozzávalók:
1 kis doboz zsíros tejföl
15 dkg pizza sonka
10 dkg füstölt mozzarella
5 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
icipici majoranna
ízlés szerint 2 evőkanál zsíros juhtúró
Elkészítés: A fent említett mennyiségek egy tepsi
pizzatésztára valók.
A nyers, kinyújtott tésztát a tepsibe fektetjük. A tejfölt
összekeverjük a következőkkel: a lereszelt fokhagymával, a
sóval, borssal, juhtúróval, és a majorannával. Megkenjük
vele a tésztát. Erre szórjuk a felkockázott sonkát, a
gombát, a lereszelt/felcsíkozott füstölt sajtot, és
sajtimádóknak ízlés szerint még egy kis trappistát is.
Megjegyzés:
Azoknak ajánlom, akik kipróbálnák a pizzát paradicsom
nélkül. Izgalmas pizza-variáció, de a hagyományos ízek
kedvelőinek körében biztos tetszeni fog!
Kolbászos pizza
Hozzávalók:
a tésztához:
2 dkg élesztő
25 dkg liszt /fele rétesliszt/
1 tojás sárgája
langyos tej
3 dkg olvasztott vaj vagy langyos olaj
a tetejére:
20 dkg házi- vagy parasztkolbász
2 tojás sárgája
1 pohár tejföl
sajt ízlés szerint
Elkészítés: A felfuttatott élesztőt és a tésztához
valókat szálasra keverjük, majd a kivajazott tepsibe kézzel
belelapogatjuk. 1 órát kelni hagyjuk. Utána a tetejére
morzsoljuk a kolbászt, nyakon öntjük a 2 tojás sárgájával
kikevert tejföllel, melybe pici sáfrányt is tehetünk /ez el
is maradhat/, és megszórjuk reszelt sajttal. Hideg sütőbe
tesszük, és 25 percig erős lángon sütjük. Bátran
készíthetjük bármely más feltéttel is, pl. gomba, szalámi,
kukorica, stb.
Melegszenvicskrém villámgyorsan
Hozzávalók:
1 kis doboz löncshús
pizza fűszerkeverék
ketchup
mustár
sajt reszelve
Elkészítés: A löncshúst összeaprítom, majd villával
nagyon alaposan összetöröm. Szórok rá kb. 1 kávéskanálnyi
fűszerkeveréket, meglocsolom ízlés szerinti ketchuppal,
mustárral, majd az egészet jól összedolgozom. Jól
kenhetőnek kell lennie. Legalább 1 órára hűtőbe teszem,
majd kenyérre kenem, sajtot szórok rá, és annak olvadásáig
sütőbe dugom. Ez az adag nálunk 2 ember bőséges vacsorája.
Paradicsomos pizza bacon-csíkokkal
Hozzávalók:
A tésztához (4 adag):
1 kg liszt (bármilyen kombinációban)
(Például:
50 dkg fehérliszt
30 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
20 dkg graham rétesliszt)
kb. 6 dl víz
3 dkg élesztő
1 bő evőkanál méz
3 dkg só
A feltéthez (1 adag):
3 db paradicsom
1 gerezd foghagyma
4 szelet bacon
oregánó, bors, só, vörösborecet
Elkészítés: 3 dl vízben oldjuk fel az élesztőt és a mézet.
A lisztet keverjük össze a sóval, szitáljuk át, hogy
felvegye a szoba hőmérsékletét. (Még előnyösebb kissé
felmelegíteni.) Képezzünk halmot belőle, majd öntsük a
közepébe az élesztős folyadékot. Lassan, belülről kifelé
haladva keverjük bele a lisztet, míg folyamatosan adagoljuk
hozzá a maradék vizet. Ha ez kész, dagasszuk addig, míg az
egész összeáll egy nem túl kemény, nem túl lágy
kenyértésztává. Metsszük be a tetejét, takarjuk le, és
tegyük meleg helyre. Kelesszük kétszeresére (kb. 40 perc).
Gyúrjuk újra át, majd újra kelesszük kétszeresére.
Miután megkelt, vágjuk 4 felé (a másik 3 adagot később
használjuk fel.) Vegyük az egyiket, nyújtsuk ki fél centi
vastagra folyamatosan forgatva a tengelye körül. Takarjuk le,
és 10 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
Hamis pizza
Hozzávalók:
4 db szikkadt zsemlye
1/2 bögre tej
kb. 40 dkg lecsókolbász
3 tojás
ízlés szerint só, bors, ételízesítő
hagyma
húsos szalonna
1 kispohár tejföl
15 dkg sajt
Elkészítés: A zsemlyéket kockára vágjuk, kevés zsírban
megpirítjuk és a tejjel meglocsoljuk. A lecsókolbászt
ledaráljuk és összekeverjük a zsemlékkel, a 3 tojással,
ízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel.
Tepsibe rakjuk a masszát, hagymát karikázunk rá, majd apróra
vágott szalonnát teszünk a tetejére. Félig megsütjük,
utána meglocsoljuk a tejföllel és sajtot szórunk rá. Pirosra
sütjük.
Megjegyzés:
Vigyázz, a szalonna sós! Nagyon kiadós! Paradicsomot, kecsapot
is rakhatsz rá!
Mini pizza
Hozzávalók 8 személyre:
8 kisebb kész mélyhűtött pizzalap (kerek vagy szögletes)
25 dkg sonkaszalámi
1 csokor snidling
2 kis sűrített paradicsom
1 mokkáskanál szárított bazsalikom + a szóráshoz
1 mokkáskanál szárított oregánó + a szóráshoz
20 dkg reszelt sajt
Előkészítés: A sonkát kockákra vágjuk. A snidlinget
leöblítjük, felaprítjuk. A sűrített paradicsomot
kikeverjük a bazsalikommal és az oregánóval. A sütőt 220 C-fokra
(gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Olajjal kikenünk egy sütőlapot, beletesszük a
pizzalapokat. A tésztát, a peremét is, villával
megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, a szósszal (pizzaszósszal).
Megszórjuk sonkakockákkal, snidlinggel (esetleg tetszés
szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal) kevés
oregánót és bazsalikomot is hintünk még rá, szétosztjuk
rajta a reszelt sajtot, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 608 kcal
Gombás–sonkás pizza
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
másfél dkg élesztő,
2 evőkanál olívaolaj,
2 dl víz,
1 kávéskanál só,
15 dkg krémsajt,
3 evőkanál tej,
20 dkg gomba,
4 szelet sonka,
10 dkg paradicsom,
olaj, só, bors, petrezselyem
Elkészítés: Két dl langyos vízben keverjük el az élesztőt.
Adjuk hozzá a lisztet, sót, olajat, majd kézzel gyúrjuk
össze. Formázzunk a tésztából cipót, pihentessük legalább
egy órán át letakarva. Közben a tisztított, szeletelt
gombát tíz percig pároljuk a hámozott, felkockázott
paradicsommal. Szórjuk bele a vékony csíkokra vágott sonkát
is. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel. A lágy
sajtot három evőkanál tejjel keverjük krémesre. A tepsit
vagy a tortaformát olajozzuk ki. A tésztát lisztes kézzel
nyújtsuk ki, majd helyezzük a formába, a szélén körben
peremet hagyva. Kenjük rá a sajtkrémet, majd a tetejére a
paradicsomos, sonkás gombát terítsük. Szórjuk meg
petrezselyemmel és locsoljuk meg két evőkanál olajjal.
Előmelegített sütőben harminc percig süssük. Frissen
tálalva a legfinomabb.
Csirkemájas pizza - egyszerűen
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
1 kis hagyma
só, pirospaprika, bors izlés szerint
1 paradicsom
1 nagy pizzalap
paradicsomszósz
10 dkg sajt
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát megpirítom,
hozzáadom a felszeletelt csirkemájat és a pirospaprikát,
sózom, borsozom. Addig pirítom-párolom, míg a máj megpuhul.
A pizzalapot kevés olajjal és paradicsompürével átkenem,
ráhalmozom az elkészített csirkemájat, a felszeletelt
paradicsomot, majd a reszelt sajtot. 250 fokon negyed órán át
sütöm.
Megjegyzés:
Nagyon finom és egyszerű. Aki szereti, pepperonit is tehet rá,
nagyon jól illik hozzá a csípős íz.
Zöldséges pizza
Hozzávalók 4 személyre:
4 db paradicsom
1 fej hagyma
15 dkg csiperkegomba
2 paprika
20 dkg trappista sajt
4 db fagyasztott pizzalap
1 kis sűrített paradicsom
1 mokkáskanál bazsalikom
2 evőkanál ketchup
Előkészítés: A zöldségeket alaposan megmossuk,
megtisztítjuk, lecsepegtetjük, és karikákra illetve
szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: A pizza lapokat sütőlapra fektetjük. A sütőt
220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.
Összekeverjük a sűrített paradicsomot 2 evőkanál vízzel, a
bazsalikommal és a ketchup-pal, majd egyenletesen bekenjük vele
a lapokat. Esztétikusan elosztjuk rajta az előkészített
nyersanyagokat, majd bőségesen meghintjük reszelt sajttal. A
sütőben
Barackos pizza
Hozzávalók 4 személyre:
1 dkg élesztő
25 dkg liszt
1 tojás
3 dkg olvasztott vaj
1 csipet cukor
20 dkg meggylekvár
10 dkg mandulaforgács
20 fél barack (konzerv is lehet)
Előkészítés: Az élesztőt elkeverjük 1 evőkanál langyos
vízzel, és 15 percig állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a
lisztet, a tojást, a vajat, a cukrot és kb. 1 dl vizet. Sóval
ízesítjük, és addig keverjük, amíg a tészta fényes lesz,
és nem ragad a kezünkhöz. Meleg helyen kb. 30 percig kelni
hagyjuk, és legalább kétszeresére dagadt.
Elkészítés: A tésztát lisztezett deszkán lepénnyé
nyújtjuk (kb. 25 cm átmérő). Sütőpapírral kibélelünk egy
sütőlapot, és rátesszük a tésztát. A barackbefőttet
leszűrjük, lecsepegtetjük. A tésztát megkenjük a lekvárral,
rászórjuk a mandulaforgácsot, és ráborogatjuk a barackokat.
A tésztát még 15 percig kelni hagyjuk. A sütőt
előmelegítjük 220 fokra, és a pizzát kb. 25 percig sütjük.
Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.
Édes pizza
Hozzávalók 4 személyre:
2 tojás
2 nektarin
2 dl tej
1 evőkanál cukor
12 dkg liszt
1 evőkanál olaj a sütéshez
8 evőkanál eperdzsem
12 gombóc joghurt- vagy vaníliafagylalt
4 evőkanál mandulaforgács
mentalevél a díszítéshez
Előkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A nektarint
megmossuk, kettévágjuk, magját kidobjuk, húsát vékony
gerezdekre vágjuk, és azonnal megcsepegtetjük citromlével.
Elkészítés: A tojássárgájákat habosra keverjük a tejjel
és a cukorral. Kisebb adagokban beledolgozzuk a lisztet. A
tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a
masszába forgatjuk. Teflon serpenyőben olajat forrósítunk,
és egymás után négy palacsintát sütünk. Hagyjuk kihűlni.
A palacsintákat megkenjük eperlekvárral. Szétosztjuk rajta a
fagylaltot, és közészórjuk a nektarinszeleteket.
Mandulaforgáccsal és mentalevélkékkel meghintve tálaljuk.
Mini pizzakorongok
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
1 csomag pizza tészta alappor
10 dkg reszelt Gouda sajt
30 dkg paradicsom
1 piros húsú paprika
1 sárga húsú paprika
1 csokor tavaszi hagyma
10 dkg sampinyon
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg téliszalámi
5 dkg véres hurka
15 dkg ementáli sajt
15 dkg camembert sajt
15 dkg márvány sajt
majoránna, kakukkfű, bazsalikom
néhány csepp olaj
Előkészítés: A tésztát a csomagoláson található
utasítás szerint elkészítjük.
Elkészítés: A pizzatésztához keverjük a Gouda sajtot. A
masszát kettéosztjuk, egyforma rudakat formázunk, és 10-10
darabra vágjuk. A darabokból golyót gyúrunk, és kb. 10 cm
átmérőjű korongokká nyújtjuk. Hüvelykujjunkkal peremet
formázunk rájuk, és a tésztát megszurkáljuk villával. A
zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és értelemszerűen
apró darabokra, szeletekre vágjuk. A márványsajtot
szétmorzsoljuk, a camembert felszeleteljük, az ementálit
lereszeljük. Elkészítjük a mini pizzákat:
- Paradicsomkarikákat, sárga húsú paprikát teszünk rá,
sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és fokhagymával ízesítjük.
Megszórjuk ementáli sajttal.
- Paradicsomkarikákat, téli szalámit, hagymát fektetünk rá,
borsozzuk, megszórjuk majoránnával. Márvány sajtot szórunk
rá.
- Gombát, piros húsú paprikát fektetünk rá, fokhagymával,
sóval, borssal ízesítjük, és a tetejére camembert sajtot
teszünk.
- Paradicsom-, cukkiniszeleteket, hagymát rakunk rá,
kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük. Ementáli sajttal
vonjuk be.
- Véres hurka (vagy más felvágott), hagyma kerül rá.
Majoránnával, sóval,
borssal ízesítjük. Márvány sajttal szórjuk meg.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a pizzákat
megcsepegtetjük az olajjal, és kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor megszórhatjuk friss, apróra vágott snidlinggel.
Halas pizza
Hozzávalók 4 személyre:
1 adag (mélyhűtött) pizzatészta
1 doboz tonhalkonzerv (saját levében)
1 citrom
3 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán sajt
5 dkg füstölt sajt
Olaj a tepsi kikenéséhez és a tészta kenéséhez
Előkészítés: A halat alaposan lecsepegtetjük, a gerincétől
megszabadítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A citromot
alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát
megtisztítjuk, és vékonyra szeleteljük. A kétféle sajtot
megreszeljük, és összekeverjük. Nagy tepsit sütőpapírral
kibélelünk, majd vékonyan kiolajozunk. A sütőt 250 fokra (gázsütő:
5. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tésztát akkora lappá nyújtjuk, hogy a tepsit
teljesen betakarja, majd belesimítjuk. A haldarabokat úgy
szórjuk a tésztára, hogy a szélén 1 cm széles csík üresen
maradjon. A felszeletelt fokhagymát ráhintjük, és a
citromkarikákat ráfektetjük, majd megszórjuk a sajttal. A
tészta üres szélét olajjal megkenjük, és a sütőben 15-20
percig sütjük
Margaritha pizza
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom
15-20 friss bazsalikomlevél
30 dkg mozzarella sajt
6-8 evőkanál olaj
4 elősütött pizzalap
1 evőkanál morzsolt oregano (szurokfű)
Előkészítés: A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk,
héjukat lehúzzuk, kettévágjuk, magjaikat, levüket
eltávolítjuk. Nem túl vékony csíkokra vágjuk vagy lazán
szétnyomkodjuk. A bazsalikomlevélkéket megmossuk, lerázzuk
róluk a vizet, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a
többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük. A
sajtot vékonyan felszeleteljük. A sütőt előmelegítjük 220
fokra.
Elkészítés: Nagyobb tepsibe tesszük a 4 pizzalapot. Vékonyan
megkenjük őket olajjal, arányosan elosztva megrakjuk a
bazsalikomos paradicsommal, a mozzarella felével, ízlés
szerint sózzuk, végül meghintjük 1-1 csipet origanóval és 1-1
evőkanál olajjal. A forró sütőben 10-15 percig sütjük.
Kivesszük a tepsit a sütőből, a pizzák tetejére rendezzük
a maradék sajtszeleteket, és további 5 percre, hogy éppen
megolvadjanak, visszatesszük a sütőbe. Tetejüket a félretett
bazsalikomlevélkékkel díszítjük, azonnal fogyasztjuk.
Spice pizza
40 dkg liszt,
30 dkg darált marhahús,
20 dkg Lucullus paradicsom,
1 fej hagyma,
4 pfefferoni (kis piros vagy zöld, csípős hegyes paprika),
20 dkg pizzamozzarella,
4 dkg parmezán sajt,
5 dkg paradicsompüré,
4 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
só,
bors,
csípős pirospaprika,
oregano
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Összekeverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy
rugalmas tésztát kapjunk. Letakarva, meleg helyen a
kétszeresére kelesztjük. Közben megforrósított olajon
üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a
darált marhahúst és fehéredésig pirítjuk. Sóval, borssal
ízesítjük és megpirítjuk. Beletesszük a felkarikázott
pfefferonit, a lehéjazott, feldarabolt paradicsomot. Meghintjük
a csípős pirospaprikával és még a 5 percig pirítjuk. A
tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kiolajozott
tepsit. Forró sütőben, felső rácson a 3-4 percig sütjük.
Kivesszük, megkenjük a paradicsompürével. Oreganóval
meghintjük és ráhalmozzuk húsmártást. Kirakjuk a
felkarikázott mozzarella sajttal. Meghintjük a parmezánnal és
további 20-25 percre visszatoljuk a sütőbe
Amerikai pizza
50 dkg liszt,
5 dkg élesztő,
0,5 dl olaj,
kb. 1,5 dl víz,
fél teáskanál só.
A tetejére: 2 kis doboz hámozott paradicsom,
20 dkg olasz szalámi,
20 dkg pizzamozzarella,
5 dkg parmezán sajt,
2 friss oreganoág,
só,
bors
A lisztet deszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk.
Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk és a mélyedésbe
öntjük. Kevés liszttel elkeverjük. Meleg helyen állni
hagyjuk, majd a kovászt beledolgozzuk a lisztbe. Beleöntjük az
olajat, és annyi sós vizet, hogy félkemény tésztát kapjunk.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben a
konzerv paradicsomot lecsöpögtetjük, összeturmixoljuk. Sóval,
borssal, apróra vágott oreganoval ízesítjük. A tésztát
két- vagy négyfelé osztjuk és kör alakúra nyújtjuk. Két
nagyobb vagy négy kisebb, kiolajozott peremes vasserpenyőbe
fektetjük úgy, hogy a tészta szélét kissé felhúzzuk.
Közepére kenjük a paradicsommártást és beborítjuk a
vékonyra szelt olasz szalámival meg a pizzamozzarellával.
Meghintjük a reszelt parmezán sajttal és kemencébe, vagy
nagyon forró sütőbe toljuk. 20-25 percig sütjük
Fűszeres zöldséges pizza
1 félkész nagy, kerek pizzatészta (vásárolt),
25 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék,
20 dkg brokkoli,
1 kis szál póréhagyma fehér része,
10 dkg reszelt ementáli sajt,
1 darabka száraz csípős paprika (vagy paprikakrém),
1-1 evőkanál mustár és ketchup,
1 tojás,
1 húsleveskocka,
ízlés szerint só és bors.
Előkészítése: a zöldségkeveréket forrásban lévő vízben
előfőzöm, majd leszűröm. A brokkolit apró rózsáira szedem,
a póréhagymát felkarikázom. A ketchupot, az összetört
paprikát (vagy paprikakrémet) és a mustárt összekeverem. A
húsleveskockát 1 dl forró vízben feloldom és felhígítom
vele a mustáros ketchupot.
Elkészítése: a pizzatésztát megkenem a fűszeres keverékkel,
majd elosztom rajta a zöldségeket. A tojást felverem, és
hozzákeverem a megmaradt keverékhez. Egyenletesen rálocsolom a
zöldségekre, és a pizzát előmelegített forró sütőbe
tolom. 10 perc múlva rászórom a sajtot, és ezután csak addig
sütöm, amíg a sajt rá nem olvad. Négy cikkre vágom, és
azonnal tálalom.