Marha
Szerb rostélyos
Hozzávalók: 80 dkg rostélyos (csont nélkül), só, 4
evőkanál zsír,
15 dkg vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1-2 gerezd
fokhagyma,
1 késhegynyi köménymag, 1 1/4 kg kelkáposzta, 15 dkg
zöldpaprika,
10 dkg paradicsom.
Elkészítése: A felszeletelt rostélyosokat kiverem, bevagdosom,
megsózom, kevés forró zsírban mindkét oldalukon elősütöm,
majd
félreteszem. A sütőzsírban üvegesre pirítom a finomra
vágott
vöröshagymát. Rászórom a fűszerpaprikát és a zúzott
fokhagymával
együtt apróra vágott köménymagot. Kevés vízzel vagy
csontlével
felengedem, felforralom és ebben párolom az elősütött
rostélyosokat.
Közben a megtisztított kelkáposztát cikkekre vágom, sós
vízben
félig puhára főzöm és leszűröm. A zöldpaprikát és a
paradicsomot
felszeletelem. Ha a hús majdnem puha, hozzáadom a
kelkáposztát, a
zöldpaprikát és a paradicsomot. Annyi vizet (vagy csontlevet)
öntök
rá, hogy az egészet ellepje, majd készre főzöm. Az
elkészült
rostélyosokat utánízesítem. Tálaláskor a hússzeletekre
halmozom
a kelkáposztát. Sós burgonyával kínálom.
Angol bélszín
A jó állott bélszínt teljesen megtisztítunk hártyáitól,
tálba tesszük,
megkenjük mustárral, törött borssal és olajat öntünk rá.
Így hagyjuk
pár órán át állni, majd közvetlenül sütés előtt
megsózzuk. Tepsiben
zsírt vagy olajat forrósítunk és beletesszük a bélszínt.
Nagy tűzön
minden oldalát 5-5 percig sütjük, Végül forró sütőben
még 20 percig
sütjük tovább. Közben kétszer-háromszor meglocsoljuk és
megforgatjuk.
Ha nagyon vastag a bélszín, 30 percig is süthetjük, de
tovább nem
szabad, mert teljesen átsül és nem lesz belül véres.
Burgonyapürével,
angolosan készített zöldségfélékkel tálaljuk. Mustárt
adunk hozzá.
Borsos tokány
Legjobb, ha bélszín széléből, az úgynevezett pacsniból
készítjük.
Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban
megpároljuk és
hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk,
meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd
puhára
pároljuk. Időnként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy
leégjen.
Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá. Tálalás
előtt pici
lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk. Tört
burgonyát
vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.
Hagymás rostélyos
A rostélyos szeleteket hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat
és a
széleit átvagdossuk és húsverővel vékonyra kiverjük.
Törött borssal
meghintjük, leöntjük olajjal és félóráig állni hagyjuk.
Serpenyőben,
forró zsíron vékony karikákra vágott hagymát megpirítunk
szép pirosra
(személyenként 3 dkg-ot), majd szűrőlapáttal kiszedjük és
meleg
helyre tesszük. Ugyanebben a zsírban erős tűznél hirtelen
kisütjük
a rostélyos szeleteket, mindkét oldalukat rozsdavörösre.
Sütés után
megsózzuk. Tálra téve megszórjuk a sült hagymával,
pirított burgonyát,
mustárt és savanyúságot adunk mellé.
Marhapörkölt
Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár.
Személyenként
fél db hagymát apróra vágunk és forró zsírban
megfonnyasztjuk. A húst
kockákra vágjuk, megsózzuk és a hagymához tesszük. Addig
sütjük a
hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette.
Ekkor egy
mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet
teszünk rá, majd
fedő alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször
pótoljuk.
Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is
teszünk hozzá
egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés
paradicsompürét
tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.
Matrózhús
Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 20 dkg füstölt szalonna, egy
evőkanál zsír, egy fej vöröshagyma, két cső zöldpaprika,
két paradicsom, só, törött fekete bors.
A húst kétujjnyi széles, 1 ujjnyi vastag, hosszúkás
darabokra vágjuk, és mindegyiken egy-egy szalonnadarabkát
átszúrva, sóval, borssal bedörzsöljük. A zsírban, fedő
alatt megpirítjuk az apróra vágott hagymát, nagy lángon
megforgatjuk benne a húst és mellé dobjuk a cikkekre vágott
paradicsomokat meg a két cső felszeletelt paprikát. Egy kevés
vízzel (vagy vörös borral) jó puhára pároljuk, majd nagy
lángon ropogósra sütjük a húsdarabokat. Tálaláskor a tál
közepére rakjuk a húst, vajas galuskával koszorúzzuk és
rászórjuk a maradék, karikára vágott zöldpaprikát.
Vadas hús
Hozzávalók: 1 kg marhafelsál, 15 dkg füstölt szalonna, két
evőkanál olaj, három sárgarépa, két szál petrezselyemzöld
gyökér, két fej vöröshagyma, 3 dkg zsír, öt kockacukor, 4
dkg liszt, só, szemes fekete bors, két babérlevél, ecet,
mustár, kevés citromhéj, tejföl.
A szalonnával sűrűn megtűzdelt húst az olajban megforgatjuk,
megsózzuk és egy kevés páclével puhára pároljuk. (A
páclé elkészítése: a karikára vágott zöldségeket és a
hagymát annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi, és sóval,
borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, ecettel ízesítve
puhára főzzük.) Ha a hús megpuhult, a zsírban megpirítjuk a
leszűrt zöldségeket és a cukrot, meghintjük a liszttel, majd
tovább pirítva az átszűrt páclével engedjük fel. A
mártást áttörjük, a húsra öntjük, bőven
megtejfölözzük és zsemlegombóccal tálaljuk. (Még finomabb
a páclé, ha egy kevés vörös bort is teszünk bele, és a
mártás különösen zamatossá válik, ha egy kevés vízben
felforralt, pirított cukorral is ízesítjük.)
Bécsi szelet
Hozzávalók: személyenként 2 db 10 dkg-os szelet borjúszelet
(comb), törött fekete bors, só, olaj a sütéshez. A panírhoz:
1 bögre finomliszt, 2 tojás, 1 bögre zsemlemorzsa
Elkészítés: A hússzeleteket gyengén veregessük ki mindkét
oldalukon, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután könnyedén
nyomkodjuk bele egy tányér lisztbe, majd a felvert, megsózott
tojásba, végül hempergessük meg zsemlemorzsában. Bő, forró
olajban süssük ki a szeleteket aranyszínűre, kb. 2 perc alatt.
A szeletek fordításakor és kivételekor ne szúrjuk meg a
húst, mert a finom húslé kifolyik belőle. Vegyük ki
szalvétára, itassuk le, csók utána helyezzük a sültes
tálra. Eredetileg egy szélén bevagdosott citromot adtak hozzá
apróra vágott zöld petrezselyemmel vagy zsázsával.
Borjúpörkölt
Hozzávalók: 2 kg marhalábszár (borjú), 2 fej vöröshagyma,
1 db paradicsom 1 db zöldpaprika, 2 dl olaj vagy egyéb
zsiradék, 1 kávéskanál pirospaprika ízlés szerint só
A húst két-három cm.es kockákra vágjuk. Finomra vágott
hagymát az olajon zsemleszínűre pirítjuk, belekeverjük a
pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott húst, megsózzuk, és
fedő alatt megpároljuk. Gyakran kevergessük meg, és ha
zsírjára sül, öntsünk alá egy kevés vizet, hogy rövid
lében, szinte zsírjára pörkölődjék. Ha a hús puhulni kezd,
adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt paradicsomot, és
zöldpaprikát, majd főzzük készre.
Borjúpaprikás
Hozzávalók: 600 g borjúszelet (apróhús), 100 g vöröshagyma,
100 g zsír, 80 g paradicsom, 80 g zöldpaprika, 20 g liszt, 2 dl
tejföl, 1 dl tejszín, 10 g fokhagyma, só, pirospaprika
Elkészítése: A húst megmossuk, 1x1 cm-es kockára vágjuk. A
vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paradicsomot
és a zöldpaprikát cikkekre vágjuk. A zsírt felolvasztjuk,
hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára
pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a
fűszerpaprikát, felengedjük kevés vízzel és a tűzre
visszatéve zsírjára, visszapirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a
kockára vágott húst, megsózzuk és nagy lángon zsírjára,
sütjük - figyelve arra, hogy ne égjen le - kevés vizet
aláöntve, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot,
és majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik,
elkészítjük a habarást. A tejfölt a tejszínnel és a
liszttel simára keverjük, és mielőtt a hús teljesen megpuhul,
a pörkölthöz keverjük, és együtt az egészet kiforraljuk.
Tálaláskor galuskát vagy tojásos galuskát adunk hozzá
köretként, lehetőleg külön edényben. A borjúpaprikást
díszíthetjük paprika- és paradicsomszeletekkel és tejföllel.
PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 2 nagy vöröshagyma, só, 4-5
csöves magyar zöldpaprika, 1 kg burgonya.
A marhalábszárt nagyobb kockára vágjuk, a hagymát kisebb
kockára. A lábast kikenjük vékonyan zsírral, beleszórjuk a
hagymát, rá a húst, megsózzuk és felöntjük fél liter
vízzel. Rátesszük a csöves paprikát és lassan félpuhára
főzzük. Ekkor tesszük rá a négybe vágott krumplikat,
együtt puhára főzzük.
Vörösboros pusztapörkölt
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 50 dkg burgonya, 15 dkg
vöröshagyma, 3 dkg édes-nemes pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma,
2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 2 dl száraz vörösbor, 10
dkg sertészsír, őrölt köménymag.
Az előhevített zsíron lepirítjuk a finomra vágott
vöröshagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, majd
felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a nagyobb kockákra
vágott marhahúst, a karikára vágott paradicsomot és
paprikát, és megsózzuk. Nem túl erős tűzön pörköljük.
Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított,
alaposan megmosott és cikkekre vágott burgonyát. Ízesítjük
kevés őrölt köménnyel, áttört fokhagymával és
vörösborral. Együtt készre főzzük.
SERPENYŐS ROSTÉLYOS
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg sovány marhafelsál, 75
dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom,
1 dl fanyar vörösbor, zsír, pirospaprika, fekete bors,
leveskocka, köménymag
Elkészítés: A húst felszeletelve, kiverve, megsózva,
fűszerezve forró zsíron süsd át alaposan mindkét oldalán,
majd tedd félre. A zsíron pirítsd meg a nagy (majdnem 1 cm-es)
kockákra vágott hagymát, hintsd meg pirospaprikával, öntsd
fel a vörösborral. Tedd bele a leveskockát, paradicsomot,
paprikát és a fűszereket, majd tedd bele a kisütött
hússzeleteket. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi a legfelső
szeleteket eléri, és fedő alatt párold majdnem teljesen
puhára. Közben az edényt rázogatni kell, esetleg a húsokat
óvatosan átforgatni benne. A laskára vágott krumplit ekkor
kell beletenni és vízzel felönteni, hogy éppen csak ellepje.
Kb. 30 perc fövés után kész. Bármilyen savanyúság jól
illik hozzá. Másnap sokkal finomabb.
Borsos tokány
Hozzávalók: sovány marhahús, vöröshagyma, zsír, só,
fekete bors, petrezselyemzöld, vörösbor, liszt
Legjobb, ha bélszín széléből, az úgynevezett pacsniból
készítjük. Személyenként fél vöröshagymát apróra
vágunk, zsírban megpároljuk és hozzátesszük a metéltre
vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük
kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd puhára
pároljuk. Időnként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy
leégjen. Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá.
Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel
felforraljuk. Tört burgonyát vagy tarhonyát és savanyúságot
adunk mellé.
Borsos szelet
Hozzávalók: 8 vékony marhafelsálszelet, két evőkanál zsír,
egy kis fej reszelt vöröshagyma, só, bőven törött fekete
bors.
A kivert hússzeleteket a hagymával együtt zsíron, fedő alatt
megpirítjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.
Félig megpároljuk, megsózzuk és bőven megborsozzuk, majd jó
puhára pároljuk. Végül rövid lére forraljuk és spagettivel
vagy rizzsel körítjük
Ördögi chilli
Hozzávalók: 40 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt szalonna
25 dkg morzsolt csemege kukorica, 2 doboz vörös bab 3 gerezd
fokhagyma, só, fekete bors, késhegynyi chilipor, 1
kávéskanál cukor 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 nagy fej
vöröshagyma 5-6 db száraz hegyes erős kis chilipaprika.
Az apróra vágott füstölt szalonnát az apróra vágott
vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a
darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10
percig, pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a
chilliport, a borsot, a paradicsomszószot, a kávéskanál
cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig
tovább pároljuk. A konzervbabot és a kukoricát óvatosan
hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon,
kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor,
díszítésként a tálalóedényben lévő chilibe
beleszurkáljuk a száraz chillipaprikákat, úgy hogy a hegyes
végük álljon ki az ételből.
Ötfűszeres
Hozzávalók: 25 dkg kicsontozott, letisztított sovány
marhahús, 5 dkg póréhagyma metéltre vágva, 5 dkg sárgarépa
metéltre vágva, két evőkanál olaj. A páchoz: Egy evőkanál
szójamártás, egy kávéskanál étkezési keményítő, 4 szem
csillagánizs. Az ízesítéshez: Egy evőkanál szójamártás (ha
van, ánizsos), egy evőkanál száraz fehérbor, egy
kávéskanál cukor, egy kávéskanál ötfűszer keverék, egy
kávéskanál finomra vágott gyömbér, egy kávéskanál
finomra vágott fokhagyma.
A vékony csíkokra vágott húst legalább 25 percig pácoljuk.
Az olajban a sárgarépát és a pórét kevés sóval kb. két
percig, pirítjuk, majd kivesszük, a tál szélére rendezzük,
és melegen tartjuk. Az olajba tesszük a gyömbért, a
fokhagymát, a pácolt húst. Erős tűzön addig pirítjuk,
amíg minden oldala megpirul. Rátesszük az ízesítőket,
összeforraljuk és a tál közepére, rakjuk.
Pácolt marhafelsál
Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg marhafelsál, 4 evőkanál
méz, 0,5 dl borecet, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldhagyma,
olaj, só
Elkészítjük a páclevet a mézet és az ecetet összekeverjük,
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a vékonyan felkarikázott
zöldhagymát, jól összekeverjük és állni hagyjuk. A
marhafelsált megmossuk, lehártyázzuk és jól lecsepegtetjük.
Tetejét néhány helyen vékonyan bevágjuk, majd kis edénybe
tesszük. Ráöntjük a páclevet és hűtőbe téve 8 órán át
pácoljuk. A hűtőből kivéve a páclében hagyva megfőzzük.
Ha megfőtt, a húst lecsöpögtetjük. Forró olajban minden
oldalát 6 percen át sütjük. Fölszeletelve, burgonyapürével
tálaljuk.
Párolt, hagymás rostélyos
Hozzávalók: 1 kg csontos rostélyos, 20 dkg vöröshagyma, 1
evőkanál paradicsomszósz, 2 dl marhahúsleves (kockából), 2
gerezd fokhagyma, szemes egész fekete bors, 1 dl étolaj, 2 dkg
liszt, só
A rostélyos szeletek mindkét oldalát megsózzuk, majd kevés
hevített olajon pirosra elősütjük. Hozzáadjuk a
paradicsomszószt, tovább pirítjuk. Meghintjük kevés liszttel,
majd azonnal felengedjük kevés marhahúslevessel. Ízesítjük
áttört fokhagymagerezdekkel, egész borssal. Lassú tűzön,
lefedve pároljuk. Elpárolgott levét kevés száraz
vörösborral pótoljuk. Mikor a hús majdnem megpuhult,
hozzáadjuk a hagymaszeleteket, és együtt készre pároljuk.
Főtt burgonyával, párolt zöldségekkel körítjük.
Rostonsült felsál
Hozzávalók 4 személyre: 2 szelet marhafelsál, egyenként kb.
20 dkg-os, só, frissen őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma 1
fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 2 zöld hegyes csípős paprika,
olaj a grillezéshez 4 fogpiszkáló
Elkészítés: A felsálszeleteket megtisztítjuk a hártyáktól
és a fölösleges zsírtól, majd megmossuk, és szárazra
itatjuk; a szeleteket félbevágjuk, hogy 4 szelet húsunk legyen;
minden szeletbe egy zsebet vágunk; majd a húst besózzuk,
megborsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra
vágjuk; a paradicsomot megmossuk, a szárvégek eltávolítása
után karikákra vágjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és
szétnyomjuk; a paprikát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk
- de a szárvéget nem vágjuk le. A hússzeletek zsebét
belülről bekenjük fokhagymával, majd mindegyiket megtöltjük
1-1 paradicsomkarikával, fél paprikával és hagymakarikával;
a húsokat fogpiszkálóval összetűzzük, olajjal bekenjük,
majd 15 percig, többször forgatva, roston készre sütjük.
Vékonyra szeletelt sült krumpli karikák illenek hozzá.
SERPENYŐS ROSTÉLYOS
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg sovány marhafelsál, 75
dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom,
1 dl fanyar vörösbor, zsír, pirospaprika, fekete bors,
leveskocka, köménymag
Elkészítés: A húst felszeletelve, kiverve, megsózva,
fűszerezve forró zsíron süsd át alaposan mindkét oldalán,
majd tedd félre. A zsíron pirítsd meg a nagy (majdnem 1 cm-es)
kockákra vágott hagymát, hintsd meg pirospaprikával, öntsd
fel a vörösborral. Tedd bele a leveskockát, paradicsomot,
paprikát és a fűszereket, majd tedd bele a kisütött
hússzeleteket. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi a legfelső
szeleteket eléri, és fedő alatt párold majdnem teljesen
puhára. Közben az edényt rázogatni kell, esetleg a húsokat
óvatosan átforgatni benne. A laskára vágott krumplit ekkor
kell beletenni és vízzel felönteni, hogy éppen csak ellepje.
Kb. 30 perc fövés után kész. Bármilyen savanyúság jól
illik hozzá. Másnap sokkal finomabb
Sólet füstölt marhaszeggyel
Hozzávalók: 60 dkg száraz bab, 12 dkg libazsír, 25 dkg
vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 kg
füstölt marhaszegy, 5 db tojás, só.
Az előző napon beáztatott nagy szemű fehérbabot leszűrjük,
még egyszer átmossuk, majd egy nagyobb lábasba öntjük.
Hozzákeverjük a libazsírt, az apróra vágott vöröshagymát,
az összezúzott fokhagymát, rászórjuk a pirospaprikát,
megsózzuk, végül kb. 2 liter hideg vizet ráöntve
összekeverjük, és erős lángra téve felforraljuk. Ezután
beletesszük a füstölt marhaszegyet és a jól megmosott
tojásokat. Fedővel letakarva a sütőbe tesszük és 3-4 órán
keresztül hagyjuk szép, egyenletesen főni. Amikor a hús puha,
kivesszük, és felszeleteljük. A megfőtt babot tálba szedjük,
ráhelyezzük a hússzeleteket és a megtisztított,
félbevágott tojásokat.
TATÁR BEEFSTEAK
Hozzávalók 4 személyre: 800 gr vakum fóliában érlelt
hátszín. A fűszerek mennyisége ízlés szerint, só, frissen
őrölt fekete bors, pirospaprika, mustár, finomra vágott
vöröshagyma, ketchup, Worcester szósz, esetleg fokhagyma,
csípős paprika,4 tojássárgája
A marhahúst megtisztítjuk minden kis hártyától, intől,
faggyútól. Csíkokra vágjuk, majd finomra daráljuk. Négy
egyforma labdát formázunk belőle, közepébe egy kis
mélyedést nyomunk és ide tesszük a tojások sárgáját. A
fűszereket köré tálalhatjuk. Mindenki saját ízlésének
megfelelően keverheti, fűszerezheti a tatár húst. Vajjal
megkent pirítós kenyéren fogyasztjuk.
Tarhonyáshús
Hozzávalók négy személyre: 50 dkg marhalábszár, 10 dkg
kolozsvári szalonna 20 dkg vöröshagyma, 30 dkg tarhonya, 1-2
szem burgonya, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 kávéskanál
pirospaprika, 1 dl fanyar vörösbor, 1 dl húsleves, 1/2 dl
konyak, 6 dkg zsír, só, fekete bors, pörköltkrém,
pörköltkocka
Elkészítés: A szalonnát vágd fel apró kockákra és
pirítsd meg kevés zsíron. A hagymát kb. 0,5 cm-es kockára
vágd és fonnyaszd meg a szalonnán. Ha kész, tedd rá a
kockára vágott húst, szórd meg vékonyan borssal, és addig
süsd, míg levet nem enged. Ekkor megszórod a pirospaprikával
és felöntöd vörösborral úgy, hogy éppen csak ellepje.
Ezután beleteszed a zöldpaprikát és a paradicsomot,
pörköltkrémet és pörköltkockát, és kislángon, fedő
alatt majdnem teljesen puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször
meg kell keverni, ha szükséges, feltölteni a húsléből, hogy
a lé éppen csak ellepje a húst. Amikor a hús már félig
megpuhult, ráöntöd a konyakot és a maradék lét, és így
főzöd puhára, majd ízlés szerint megsózod. Amíg a
pörkölt rotyog, a tarhonyát kevés zsíron, sűrűn kevergetve
pirítsd jó sötétbarnára (vigyázz, meg ne feketedjen, mert
akkor kidobhatod). Öntsd fel kétszer annyi vízzel (húslével),
mint a tarhonya sütés előtti térfogata, tedd bele a kis (1-1,5
cm) kockákra vágott krumplit, és kevergesd, míg fel nem forr.
Ekkor az egészet borítsd bele a pörköltbe és lefedve,
kislángon, gyakran kevergetve főzd, amíg a tarhonya megpuhul.
Előfordulhat, hogy akármeddig aszalgatod, a tarhonya nem dagad,
nem puhul tovább. Ekkor kis vizet kell hozzátölteni. Amíg
ízelgeted a tarhonyát, hogy puha-e már, ha kell még bele só,
ne habozz beletenni. Sajátosan finom ízű étel, én
egyszerűen imádom. Adhatod kovászos uborkával,
uborkasalátával, de friss káposztasalátával a legjobb. (Sokkal
finomabb, mintha köretnek főznéd a tarhonyát a pörkölthöz,
mert így a pörkölt ízeit szívja fel a tarhonya.)
Vörösboros hús
Hozzávalók: 1 kg sovány marhahús, liszt 2-3 dl vörösbor só,
fekete bors, ételízesítő kevés margarin a sütéshez
A húst vékonyra szeletelem. sóval, borssal, vegetával
fűszerezem, állni hagyom. Serpenyőben kevés margarin
forrósítok (Héra főzőmargarint használok) Amikor a margarin
forró, a hússzeleteket lisztben megforgatom, és hirtelen
mindkét oldalát kicsit megsütöm. Azután felöntöm a
vörösborral, és puhára párolom. Ha elpárolog a leve, vagy
nagyon besűrűsödik, akkor vízzel pótolom. rázogatni,
kevergetni kell, mert könnyen leragad. Nokedlival, vagy főtt
rizzsel tálalom.
ZÖLDSÉGES MARHATOKÁNY
Hozzávalók négy személyre: 40 dkg marhafelsál, 2 közepes
fej vöröshagyma 40 dkg sárgarépa és fehérrépa, 2 dl
tejföl, 2 dl húsleves, 3 dkg zsír, 1 dl fanyar vörösbor, só,
fekete bors, pirospaprika
Elkészítés: A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg a zsíron,
tedd rá a vékony csíkokra vágott húst, borsozd meg vékonyan
és addig süssed, míg nem kezd levet engedni. Ekkor keverj el
benne két teáskanál pirospaprikát és öntsd fel a
vörösborral. A répákat vágd kis kockákra és keverd el
benne. Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús.
Többször meg kell keverni, ha szükséges, a levét pótolni
kell. Ha a hús puha, a maradék húslét öntsd rá és forrald
fel. Ezután a tejfölt keverd el két teáskanál liszttel, tedd
a húshoz és közepes lángon forrald pár percig, hogy egy
picit besűrűsödjön a leve. Sózd meg ízlés szerint.
Nokedlivel, kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel
adhatod. Én nem szoktam savanyúságot enni hozzá, de van, aki
úgy szereti.