Marha

 

Szerb rostélyos




Hozzávalók: 80 dkg rostélyos (csont nélkül), só, 4 evőkanál zsír,
15 dkg vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma,
1 késhegynyi köménymag, 1 1/4 kg kelkáposzta, 15 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom.

Elkészítése: A felszeletelt rostélyosokat kiverem, bevagdosom,
megsózom, kevés forró zsírban mindkét oldalukon elősütöm, majd
félreteszem. A sütőzsírban üvegesre pirítom a finomra vágott
vöröshagymát. Rászórom a fűszerpaprikát és a zúzott fokhagymával
együtt apróra vágott köménymagot. Kevés vízzel vagy csontlével
felengedem, felforralom és ebben párolom az elősütött rostélyosokat.
Közben a megtisztított kelkáposztát cikkekre vágom, sós vízben
félig puhára főzöm és leszűröm. A zöldpaprikát és a paradicsomot
felszeletelem. Ha a hús majdnem puha, hozzáadom a kelkáposztát, a
zöldpaprikát és a paradicsomot. Annyi vizet (vagy csontlevet) öntök
rá, hogy az egészet ellepje, majd készre főzöm. Az elkészült
rostélyosokat utánízesítem. Tálaláskor a hússzeletekre halmozom
a kelkáposztát. Sós burgonyával kínálom.



Angol bélszín




A jó állott bélszínt teljesen megtisztítunk hártyáitól, tálba tesszük,
megkenjük mustárral, törött borssal és olajat öntünk rá. Így hagyjuk
pár órán át állni, majd közvetlenül sütés előtt megsózzuk. Tepsiben
zsírt vagy olajat forrósítunk és beletesszük a bélszínt. Nagy tűzön
minden oldalát 5-5 percig sütjük, Végül forró sütőben még 20 percig
sütjük tovább. Közben kétszer-háromszor meglocsoljuk és megforgatjuk.
Ha nagyon vastag a bélszín, 30 percig is süthetjük, de tovább nem
szabad, mert teljesen átsül és nem lesz belül véres. Burgonyapürével,
angolosan készített zöldségfélékkel tálaljuk. Mustárt adunk hozzá.




Borsos tokány




Legjobb, ha bélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük.
Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és
hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd puhára
pároljuk. Időnként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy leégjen.
Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá. Tálalás előtt pici
lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk. Tört burgonyát
vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.

Hagymás rostélyos



A rostélyos szeleteket hártyáitól megtisztítjuk, az izmokat és a
széleit átvagdossuk és húsverővel vékonyra kiverjük. Törött borssal
meghintjük, leöntjük olajjal és félóráig állni hagyjuk. Serpenyőben,
forró zsíron vékony karikákra vágott hagymát megpirítunk szép pirosra
(személyenként 3 dkg-ot), majd szűrőlapáttal kiszedjük és meleg
helyre tesszük. Ugyanebben a zsírban erős tűznél hirtelen kisütjük
a rostélyos szeleteket, mindkét oldalukat rozsdavörösre. Sütés után
megsózzuk. Tálra téve megszórjuk a sült hagymával, pirított burgonyát,
mustárt és savanyúságot adunk mellé.


Marhapörkölt




Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként
fél db hagymát apróra vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst
kockákra vágjuk, megsózzuk és a hagymához tesszük. Addig sütjük a
hagymás zsírban, amíg nyers vörös színét el nem vesztette. Ekkor egy
mokkáskanálnyi pirospaprikát és egy kevés meleg vizet teszünk rá, majd
fedő alatt puhára pároljuk. Amíg puhul, a vizet többször pótoljuk.
Közben, ha van friss paradicsom és zöldpaprika, abból is teszünk hozzá
egy keveset kimagozva és karikára vágva. Télen egy kevés paradicsompürét
tehetünk bele. Tört burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.


Matrózhús



Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 20 dkg füstölt szalonna, egy evőkanál zsír, egy fej vöröshagyma, két cső zöldpaprika, két paradicsom, só, törött fekete bors.

A húst kétujjnyi széles, 1 ujjnyi vastag, hosszúkás darabokra vágjuk, és mindegyiken egy-egy szalonnadarabkát átszúrva, sóval, borssal bedörzsöljük. A zsírban, fedő alatt megpirítjuk az apróra vágott hagymát, nagy lángon megforgatjuk benne a húst és mellé dobjuk a cikkekre vágott paradicsomokat meg a két cső felszeletelt paprikát. Egy kevés vízzel (vagy vörös borral) jó puhára pároljuk, majd nagy lángon ropogósra sütjük a húsdarabokat. Tálaláskor a tál közepére rakjuk a húst, vajas galuskával koszorúzzuk és rászórjuk a maradék, karikára vágott zöldpaprikát.

Vadas hús



Hozzávalók: 1 kg marhafelsál, 15 dkg füstölt szalonna, két evőkanál olaj, három sárgarépa, két szál petrezselyemzöld gyökér, két fej vöröshagyma, 3 dkg zsír, öt kockacukor, 4 dkg liszt, só, szemes fekete bors, két babérlevél, ecet, mustár, kevés citromhéj, tejföl.

A szalonnával sűrűn megtűzdelt húst az olajban megforgatjuk, megsózzuk és egy kevés páclével puhára pároljuk. (A páclé elkészítése: a karikára vágott zöldségeket és a hagymát annyi vízzel engedjük fel, amennyi ellepi, és sóval, borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, ecettel ízesítve puhára főzzük.) Ha a hús megpuhult, a zsírban megpirítjuk a leszűrt zöldségeket és a cukrot, meghintjük a liszttel, majd tovább pirítva az átszűrt páclével engedjük fel. A mártást áttörjük, a húsra öntjük, bőven megtejfölözzük és zsemlegombóccal tálaljuk. (Még finomabb a páclé, ha egy kevés vörös bort is teszünk bele, és a mártás különösen zamatossá válik, ha egy kevés vízben felforralt, pirított cukorral is ízesítjük.)


Bécsi szelet



Hozzávalók: személyenként 2 db 10 dkg-os szelet borjúszelet (comb), törött fekete bors, só, olaj a sütéshez. A panírhoz: 1 bögre finomliszt, 2 tojás, 1 bögre zsemlemorzsa

Elkészítés: A hússzeleteket gyengén veregessük ki mindkét oldalukon, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután könnyedén nyomkodjuk bele egy tányér lisztbe, majd a felvert, megsózott tojásba, végül hempergessük meg zsemlemorzsában. Bő, forró olajban süssük ki a szeleteket aranyszínűre, kb. 2 perc alatt. A szeletek fordításakor és kivételekor ne szúrjuk meg a húst, mert a finom húslé kifolyik belőle. Vegyük ki szalvétára, itassuk le, csók utána helyezzük a sültes tálra. Eredetileg egy szélén bevagdosott citromot adtak hozzá apróra vágott zöld petrezselyemmel vagy zsázsával.


Borjúpörkölt



Hozzávalók: 2 kg marhalábszár (borjú), 2 fej vöröshagyma, 1 db paradicsom 1 db zöldpaprika, 2 dl olaj vagy egyéb zsiradék, 1 kávéskanál pirospaprika ízlés szerint só

A húst két-három cm.es kockákra vágjuk. Finomra vágott hagymát az olajon zsemleszínűre pirítjuk, belekeverjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott húst, megsózzuk, és fedő alatt megpároljuk. Gyakran kevergessük meg, és ha zsírjára sül, öntsünk alá egy kevés vizet, hogy rövid lében, szinte zsírjára pörkölődjék. Ha a hús puhulni kezd, adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt paradicsomot, és zöldpaprikát, majd főzzük készre.

Borjúpaprikás



Hozzávalók: 600 g borjúszelet (apróhús), 100 g vöröshagyma, 100 g zsír, 80 g paradicsom, 80 g zöldpaprika, 20 g liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 10 g fokhagyma, só, pirospaprika

Elkészítése: A húst megmossuk, 1x1 cm-es kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paradicsomot és a zöldpaprikát cikkekre vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, felengedjük kevés vízzel és a tűzre visszatéve zsírjára, visszapirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott húst, megsózzuk és nagy lángon zsírjára, sütjük - figyelve arra, hogy ne égjen le - kevés vizet aláöntve, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, és majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a habarást. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, és mielőtt a hús teljesen megpuhul, a pörkölthöz keverjük, és együtt az egészet kiforraljuk. Tálaláskor galuskát vagy tojásos galuskát adunk hozzá köretként, lehetőleg külön edényben. A borjúpaprikást díszíthetjük paprika- és paradicsomszeletekkel és tejföllel.




PINCEPÖRKÖLT



Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 2 nagy vöröshagyma, só, 4-5 csöves magyar zöldpaprika, 1 kg burgonya.

A marhalábszárt nagyobb kockára vágjuk, a hagymát kisebb kockára. A lábast kikenjük vékonyan zsírral, beleszórjuk a hagymát, rá a húst, megsózzuk és felöntjük fél liter vízzel. Rátesszük a csöves paprikát és lassan félpuhára főzzük. Ekkor tesszük rá a négybe vágott krumplikat, együtt puhára főzzük.


Vörösboros pusztapörkölt



Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 50 dkg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, 3 dkg édes-nemes pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 2 dl száraz vörösbor, 10 dkg sertészsír, őrölt köménymag.

Az előhevített zsíron lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük a fűszerpaprikával, majd felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a nagyobb kockákra vágott marhahúst, a karikára vágott paradicsomot és paprikát, és megsózzuk. Nem túl erős tűzön pörköljük. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, alaposan megmosott és cikkekre vágott burgonyát. Ízesítjük kevés őrölt köménnyel, áttört fokhagymával és vörösborral. Együtt készre főzzük.


SERPENYŐS ROSTÉLYOS



Hozzávalók négy személyre: 50 dkg sovány marhafelsál, 75 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl fanyar vörösbor, zsír, pirospaprika, fekete bors, leveskocka, köménymag

Elkészítés: A húst felszeletelve, kiverve, megsózva, fűszerezve forró zsíron süsd át alaposan mindkét oldalán, majd tedd félre. A zsíron pirítsd meg a nagy (majdnem 1 cm-es) kockákra vágott hagymát, hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel a vörösborral. Tedd bele a leveskockát, paradicsomot, paprikát és a fűszereket, majd tedd bele a kisütött hússzeleteket. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi a legfelső szeleteket eléri, és fedő alatt párold majdnem teljesen puhára. Közben az edényt rázogatni kell, esetleg a húsokat óvatosan átforgatni benne. A laskára vágott krumplit ekkor kell beletenni és vízzel felönteni, hogy éppen csak ellepje. Kb. 30 perc fövés után kész. Bármilyen savanyúság jól illik hozzá. Másnap sokkal finomabb.


Borsos tokány



Hozzávalók: sovány marhahús, vöröshagyma, zsír, só, fekete bors, petrezselyemzöld, vörösbor, liszt

Legjobb, ha bélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. Személyenként fél vöröshagymát apróra vágunk, zsírban megpároljuk és hozzátesszük a metéltre vágott húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meghintjük kevés apróra vágott petrezselyemzöldjével, majd puhára pároljuk. Időnként kevés melegvizet töltsünk utána, nehogy leégjen. Ha a hús megpuhult, 1-2 kanál bort adunk hozzá. Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk. Tört burgonyát vagy tarhonyát és savanyúságot adunk mellé.




Borsos szelet



Hozzávalók: 8 vékony marhafelsálszelet, két evőkanál zsír, egy kis fej reszelt vöröshagyma, só, bőven törött fekete bors.

A kivert hússzeleteket a hagymával együtt zsíron, fedő alatt megpirítjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Félig megpároljuk, megsózzuk és bőven megborsozzuk, majd jó puhára pároljuk. Végül rövid lére forraljuk és spagettivel vagy rizzsel körítjük

Ördögi chilli



Hozzávalók: 40 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt szalonna 25 dkg morzsolt csemege kukorica, 2 doboz vörös bab 3 gerezd fokhagyma, só, fekete bors, késhegynyi chilipor, 1 kávéskanál cukor 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 nagy fej vöröshagyma 5-6 db száraz hegyes erős kis chilipaprika.

Az apróra vágott füstölt szalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig, pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chilliport, a borsot, a paradicsomszószot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk. A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön. Tálaláskor, díszítésként a tálalóedényben lévő chilibe beleszurkáljuk a száraz chillipaprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.

Ötfűszeres



Hozzávalók: 25 dkg kicsontozott, letisztított sovány marhahús, 5 dkg póréhagyma metéltre vágva, 5 dkg sárgarépa metéltre vágva, két evőkanál olaj. A páchoz: Egy evőkanál szójamártás, egy kávéskanál étkezési keményítő, 4 szem csillagánizs. Az ízesítéshez: Egy evőkanál szójamártás (ha van, ánizsos), egy evőkanál száraz fehérbor, egy kávéskanál cukor, egy kávéskanál ötfűszer keverék, egy kávéskanál finomra vágott gyömbér, egy kávéskanál finomra vágott fokhagyma.

A vékony csíkokra vágott húst legalább 25 percig pácoljuk. Az olajban a sárgarépát és a pórét kevés sóval kb. két percig, pirítjuk, majd kivesszük, a tál szélére rendezzük, és melegen tartjuk. Az olajba tesszük a gyömbért, a fokhagymát, a pácolt húst. Erős tűzön addig pirítjuk, amíg minden oldala megpirul. Rátesszük az ízesítőket, összeforraljuk és a tál közepére, rakjuk.

Pácolt marhafelsál



Hozzávalók: (4 személyre) 50 dkg marhafelsál, 4 evőkanál méz, 0,5 dl borecet, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldhagyma, olaj, só

Elkészítjük a páclevet a mézet és az ecetet összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a vékonyan felkarikázott zöldhagymát, jól összekeverjük és állni hagyjuk. A marhafelsált megmossuk, lehártyázzuk és jól lecsepegtetjük. Tetejét néhány helyen vékonyan bevágjuk, majd kis edénybe tesszük. Ráöntjük a páclevet és hűtőbe téve 8 órán át pácoljuk. A hűtőből kivéve a páclében hagyva megfőzzük. Ha megfőtt, a húst lecsöpögtetjük. Forró olajban minden oldalát 6 percen át sütjük. Fölszeletelve, burgonyapürével tálaljuk.

Párolt, hagymás rostélyos



Hozzávalók: 1 kg csontos rostélyos, 20 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 2 dl marhahúsleves (kockából), 2 gerezd fokhagyma, szemes egész fekete bors, 1 dl étolaj, 2 dkg liszt, só

A rostélyos szeletek mindkét oldalát megsózzuk, majd kevés hevített olajon pirosra elősütjük. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, tovább pirítjuk. Meghintjük kevés liszttel, majd azonnal felengedjük kevés marhahúslevessel. Ízesítjük áttört fokhagymagerezdekkel, egész borssal. Lassú tűzön, lefedve pároljuk. Elpárolgott levét kevés száraz vörösborral pótoljuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a hagymaszeleteket, és együtt készre pároljuk. Főtt burgonyával, párolt zöldségekkel körítjük.


Rostonsült felsál



Hozzávalók 4 személyre: 2 szelet marhafelsál, egyenként kb. 20 dkg-os, só, frissen őrölt fekete bors, 1 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 2 zöld hegyes csípős paprika, olaj a grillezéshez 4 fogpiszkáló

Elkészítés: A felsálszeleteket megtisztítjuk a hártyáktól és a fölösleges zsírtól, majd megmossuk, és szárazra itatjuk; a szeleteket félbevágjuk, hogy 4 szelet húsunk legyen; minden szeletbe egy zsebet vágunk; majd a húst besózzuk, megborsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk; a paradicsomot megmossuk, a szárvégek eltávolítása után karikákra vágjuk; a fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk; a paprikát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk - de a szárvéget nem vágjuk le. A hússzeletek zsebét belülről bekenjük fokhagymával, majd mindegyiket megtöltjük 1-1 paradicsomkarikával, fél paprikával és hagymakarikával; a húsokat fogpiszkálóval összetűzzük, olajjal bekenjük, majd 15 percig, többször forgatva, roston készre sütjük. Vékonyra szeletelt sült krumpli karikák illenek hozzá.

SERPENYŐS ROSTÉLYOS



Hozzávalók négy személyre: 50 dkg sovány marhafelsál, 75 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl fanyar vörösbor, zsír, pirospaprika, fekete bors, leveskocka, köménymag

Elkészítés: A húst felszeletelve, kiverve, megsózva, fűszerezve forró zsíron süsd át alaposan mindkét oldalán, majd tedd félre. A zsíron pirítsd meg a nagy (majdnem 1 cm-es) kockákra vágott hagymát, hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel a vörösborral. Tedd bele a leveskockát, paradicsomot, paprikát és a fűszereket, majd tedd bele a kisütött hússzeleteket. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi a legfelső szeleteket eléri, és fedő alatt párold majdnem teljesen puhára. Közben az edényt rázogatni kell, esetleg a húsokat óvatosan átforgatni benne. A laskára vágott krumplit ekkor kell beletenni és vízzel felönteni, hogy éppen csak ellepje. Kb. 30 perc fövés után kész. Bármilyen savanyúság jól illik hozzá. Másnap sokkal finomabb

Sólet füstölt marhaszeggyel



Hozzávalók: 60 dkg száraz bab, 12 dkg libazsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 kg füstölt marhaszegy, 5 db tojás, só.

Az előző napon beáztatott nagy szemű fehérbabot leszűrjük, még egyszer átmossuk, majd egy nagyobb lábasba öntjük. Hozzákeverjük a libazsírt, az apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, rászórjuk a pirospaprikát, megsózzuk, végül kb. 2 liter hideg vizet ráöntve összekeverjük, és erős lángra téve felforraljuk. Ezután beletesszük a füstölt marhaszegyet és a jól megmosott tojásokat. Fedővel letakarva a sütőbe tesszük és 3-4 órán keresztül hagyjuk szép, egyenletesen főni. Amikor a hús puha, kivesszük, és felszeleteljük. A megfőtt babot tálba szedjük, ráhelyezzük a hússzeleteket és a megtisztított, félbevágott tojásokat.


TATÁR BEEFSTEAK



Hozzávalók 4 személyre: 800 gr vakum fóliában érlelt hátszín. A fűszerek mennyisége ízlés szerint, só, frissen őrölt fekete bors, pirospaprika, mustár, finomra vágott vöröshagyma, ketchup, Worcester szósz, esetleg fokhagyma, csípős paprika,4 tojássárgája

A marhahúst megtisztítjuk minden kis hártyától, intől, faggyútól. Csíkokra vágjuk, majd finomra daráljuk. Négy egyforma labdát formázunk belőle, közepébe egy kis mélyedést nyomunk és ide tesszük a tojások sárgáját. A fűszereket köré tálalhatjuk. Mindenki saját ízlésének megfelelően keverheti, fűszerezheti a tatár húst. Vajjal megkent pirítós kenyéren fogyasztjuk.

Tarhonyáshús



Hozzávalók négy személyre: 50 dkg marhalábszár, 10 dkg kolozsvári szalonna 20 dkg vöröshagyma, 30 dkg tarhonya, 1-2 szem burgonya, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 kávéskanál pirospaprika, 1 dl fanyar vörösbor, 1 dl húsleves, 1/2 dl konyak, 6 dkg zsír, só, fekete bors, pörköltkrém, pörköltkocka

Elkészítés: A szalonnát vágd fel apró kockákra és pirítsd meg kevés zsíron. A hagymát kb. 0,5 cm-es kockára vágd és fonnyaszd meg a szalonnán. Ha kész, tedd rá a kockára vágott húst, szórd meg vékonyan borssal, és addig süsd, míg levet nem enged. Ekkor megszórod a pirospaprikával és felöntöd vörösborral úgy, hogy éppen csak ellepje. Ezután beleteszed a zöldpaprikát és a paradicsomot, pörköltkrémet és pörköltkockát, és kislángon, fedő alatt majdnem teljesen puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni, ha szükséges, feltölteni a húsléből, hogy a lé éppen csak ellepje a húst. Amikor a hús már félig megpuhult, ráöntöd a konyakot és a maradék lét, és így főzöd puhára, majd ízlés szerint megsózod. Amíg a pörkölt rotyog, a tarhonyát kevés zsíron, sűrűn kevergetve pirítsd jó sötétbarnára (vigyázz, meg ne feketedjen, mert akkor kidobhatod). Öntsd fel kétszer annyi vízzel (húslével), mint a tarhonya sütés előtti térfogata, tedd bele a kis (1-1,5 cm) kockákra vágott krumplit, és kevergesd, míg fel nem forr. Ekkor az egészet borítsd bele a pörköltbe és lefedve, kislángon, gyakran kevergetve főzd, amíg a tarhonya megpuhul. Előfordulhat, hogy akármeddig aszalgatod, a tarhonya nem dagad, nem puhul tovább. Ekkor kis vizet kell hozzátölteni. Amíg ízelgeted a tarhonyát, hogy puha-e már, ha kell még bele só, ne habozz beletenni. Sajátosan finom ízű étel, én egyszerűen imádom. Adhatod kovászos uborkával, uborkasalátával, de friss káposztasalátával a legjobb. (Sokkal finomabb, mintha köretnek főznéd a tarhonyát a pörkölthöz, mert így a pörkölt ízeit szívja fel a tarhonya.)


Vörösboros hús



Hozzávalók: 1 kg sovány marhahús, liszt 2-3 dl vörösbor só, fekete bors, ételízesítő kevés margarin a sütéshez

A húst vékonyra szeletelem. sóval, borssal, vegetával fűszerezem, állni hagyom. Serpenyőben kevés margarin forrósítok (Héra főzőmargarint használok) Amikor a margarin forró, a hússzeleteket lisztben megforgatom, és hirtelen mindkét oldalát kicsit megsütöm. Azután felöntöm a vörösborral, és puhára párolom. Ha elpárolog a leve, vagy nagyon besűrűsödik, akkor vízzel pótolom. rázogatni, kevergetni kell, mert könnyen leragad. Nokedlival, vagy főtt rizzsel tálalom.


ZÖLDSÉGES MARHATOKÁNY



Hozzávalók négy személyre: 40 dkg marhafelsál, 2 közepes fej vöröshagyma 40 dkg sárgarépa és fehérrépa, 2 dl tejföl, 2 dl húsleves, 3 dkg zsír, 1 dl fanyar vörösbor, só, fekete bors, pirospaprika

Elkészítés: A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg a zsíron, tedd rá a vékony csíkokra vágott húst, borsozd meg vékonyan és addig süssed, míg nem kezd levet engedni. Ekkor keverj el benne két teáskanál pirospaprikát és öntsd fel a vörösborral. A répákat vágd kis kockákra és keverd el benne. Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús. Többször meg kell keverni, ha szükséges, a levét pótolni kell. Ha a hús puha, a maradék húslét öntsd rá és forrald fel. Ezután a tejfölt keverd el két teáskanál liszttel, tedd a húshoz és közepes lángon forrald pár percig, hogy egy picit besűrűsödjön a leve. Sózd meg ízlés szerint. Nokedlivel, kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel adhatod. Én nem szoktam savanyúságot enni hozzá, de van, aki úgy szereti.