Hamis palócleves



Kevés zsíron fél fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk.
Közben személyenként 10 dkg sertés apróhúst kis kockára vágunk, majd
megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet
és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát. Ezalatt kockákra
burgonyát és zöldbabot külön-külön puhára főzünk, majd mikor
megfőttek, levükkel együtt a húshoz adjuk, de ügyelünk rá hogy
levesünk ne legyen hígabb, mint a bográcsgulyás. Tálalás előtt
forraljuk át kevés liszttel elkevert tejföllel.

Görög rizses tyúkleves



Hozzávalók: 1,5 liter tyúkleves (leveskockából), só, 10 dkg rizs,
1 evőkanál keményítő, 1 dl tej, 3 tojássárgája, 1 teáskanál vágott
petrezselyem, 1 citrom leve.

Elkészítése: A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst,
és 12 percig főzzük. Egy keverőtálban a keményítőt, a tejet, a sót
és a tojássárgákat alaposan elkeverjük. Habverővel állandóan keverve
apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük,
de már nem forraljuk! (Tipp: Görögországban hasonló recept szerint
zsírtalanított bárányhúslevesből is nagyon jóízű levest készítenek.)
Végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a
citromlevet. Vigyázzunk nehogy összefusson

Tárkonyos raguleves



A tisztított és kockákra vágott vegyes leveszöldséget 1 fej finomra
vágott vöröshagymával, 40 dkg szintén kockákra vágott sertéshússal
félig puhára pároljuk. Sóval törött borssal, kevés majoránnával
ízesítjük, majd meghintjük 2 evőkanál lisztel és feleresztjük 1,2 l
vízzel. Beleteszünk egy csokor apróra vágott tárkonyt és átforraljuk.
Ezután 1 tojásból galuskát készítünk és azt beleszaggatjuk. Tálaláskor
tejföllel és citromlével ízesítjük
Tyúkhúsleves zsemlegombóccal



Előkészítés: A tyúkot megtisztítjuk, megmossuk, és a megtisztított
zöldséggel, a megmosott, de nem hámozott hagymával (a hagymahéjtól
tiszta lesz a leves!) és a csirkeaprólékkal együtt hideg vízben
feltesszük főni, és lassú tűzön egészen lassan forraljuk. A zsemlét
apró kockákra vágjuk, és a tejjel, a tojásokkal, sóval és borssal
keményebb masszává dolgozzuk össze, egy kicsit pihentetjük. A
petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk. Ha a tyúk megpuhult, kivesszük a levesből, lehúzzuk a
bőrét, a húst lefejtjük a csontjáról, és kockákra vágjuk. A zöldséget
szintén kockára vágjuk. A visszamaradt levest sóval, borssal
ízesítjük, leszűrjük, és ismét felforraljuk. Ekkor a petrezselymet
belekeverjük a zsemlegombóc tésztába, szerecsendióval ízesítjük, és
egy kevés zsemlemorzsával megkötjük. Apró gombóckákat formálunk a
masszából, s a forrásban lévő húslevesbe téve kb. 10-15 percig főzzük.
Ekkor beletesszük a levesbe a kockákra vágott húst és zöldséget, a
tetejét megszórjuk petrezselyemmel, és forrón tálaljuk ezt a régi
időkre emlékeztető finom, erős tyúkhúslevest.
Béarni libaleves



Hozzávalók: 2 db libacomb, só, 2 l víz, 4 nagy sárgarépa, 1 zeller,
4 db közepes burgonya, 1 kis fej fehér káposzta, 2 db póréhagyma, 1
nagy hagyma, frissen őrölt fekete bors, 4 szelet pirított kenyér, 4
evőkanál frissen reszelt ementáli sajt, 5 deka vaj.

Elkészítése: A libacombokat megmossuk, és sós vízben másfél órán
át főzzük. A répát, a zellert és a burgonyát megtisztítjuk, és
a káposztával együtt durvára reszeljük. A pórét és a hagymát
megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A zöldségféléket a
libacombhoz adjuk, és még egy órán át főzzük. Ezután a zöldségeket
átpasszírozzuk vagy botmixerrel pürésítjük. A combokat kicsontozzuk,
kis darabokra vágjuk, és visszatesszük a zöldségpürébe. A sütőt 250
fokra előmelegítjük. Az ételt egy tűzálló tálba öntjük, befedjük
pirított kenyérszeletekkel. Ezek tetejére szórjuk a reszelt sajtot,
és olvasztott vajjal leöntjük. Az edényt a sütő középső részére toljuk
és addig sütjük, amíg a sajt aranysárga bevonatot nem képez a tetején.
A tűzálló tálban tálaljuk.
Orjaleves



A kb. 1 kilónyi megmosott sertéskarajcsontot - amelyen kisebb
húsdarabok találhatók - 2 liter vízben feltesszük főni. Az első
forrás után a tetejéről a habot leszedjük. sóval, kakukkfűvel,
szurokfűvel, borssal ízesítjük és hozzáadjuk az egészben hagyott
leveszöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta,
gomba, vöröshagyma), a paradicsomot és a zöldpaprikát. Lassú tűzön
kb. egy és fél óráig főzzük. Ezután a levest 10 percig állni hagyjuk,
majd leszűrjük. Finom metélttel, a darabolt csonttal és a zöldségekkel
együtt, ecetes tormával tálaljuk.
Debreceni bableves



Hozzávalók:
35 dkg szárazbab, 1 l víz, 30 dkg debreceni páros kolbász, 1 evőkanál olaj, kis
fej vöröshagyma, 1 csomó leveszöldség, só, pirospaprika, babérlevél, tejföl.

A babot a főzés előtti napon beáztatjuk. Másnap a babot betesszük a vízbe és 10
percig 500 W-on főzzük. Az edényt kivesszük, belerakjuk az apróra vágott
hagymát, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket és a fűszereket, valamint a
felszeletelt kolbászt és 15 percig 500 W-on főzzük. Tálaláskor a közepét
csészénként 1 evőkanál tejföllel díszítjük.
Erőleves cérnametélttel



Hozzávalók:
1 l víz, 2 db erőleves kocka, cérnametélt.

Egy mély edénybe beleöntjük a vizet, beletesszük a leveskockákat és befedve 8
percig 500 W-on főzzük. Kivesszük az edényt, a levest alaposan megkeverjük,
ezután beleszórjuk a cérnametélttésztát és újabb 5 percig 500 W-on főzzük, majd
4 személyre tálaljuk.
Gombaleves



Hozzávalók:
1 l víz, 45 dkg gomba, margarin, kiskanálnyi liszt, közepes fej hagyma, 2
evőkanál főtt rizs, petrezselyem, bors, só, pirospaprika, tejföl.

A gombát alaposan megtisztítjuk, megmossuk és vékonyra szeleteljük. Egy
kétliteres edényben 3 percig 200 W-on felolvasztunk két evőkanál margarint. A
hagymát apróra vágva fűszerek hozzáadásával a margarinra tesszük és 2 percig
500 W-on üvegesre pároljuk. Felöntjük langyos vízzel, majd beletesszük a
lisztet, a gombát és a rizst. Lefedve 8 percig 500 W-on főzzük. Tálaláskor
csészénként 1 evőkanál tejföllel díszítjük.
Házias tyúkhúsleves



Hozzávalók:
1 l víz, 80 dkg tyúkhús, 1 fej hagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1
fej karalábé, zeller, kis fej karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, Vegeta, só,
szemes bors, csigatészta.

A tyúkot betesszük egy kb. Kétliteres edénybe, ráöntjük a vizet, majd
beleteszünk egy kis fej hagymát, és megfűszerezzük. Lefedve 15 percig 500 W-on
főzzük. A megtisztított és feldarabolt zöldségeket a levesbe téve további 10
percig 500 W-on főzzük. Ezután kivesszük, hozzáadjuk a csigatésztát és újabb 5
percig főzzük 500 W-on.
Paradicsomleves



Hozzávalók:
7 dl víz, 1 kg paradicsom, 20 dkg rizs, kiskanálnyi liszt, 1 evőkanál olaj,
petrezselyemzöld, só, cukor.

A paradicsomot megtisztítjuk a héjától és szeletekre vágjuk. (Egy pillanatra
forró vízbe mártjuk, így könnyedén megfoszthatjuk a héjától.) A vizet
beleöntjük a tálba, beletesszük a paradicsomszeleteket és a megmosott rizst,
majd 4 percig 500 W-on főzzük. Az olajból és a kiskanálnyi lisztből rántást
készítünk, a levest sóval és cukorral ízesítjük. A rántást hozzáadva további 12
percig főzzük 500 W-on

Tejfölös bableves



Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, egy füstölt sertéscsülök, egy-egy
petrezselyemgyökér és sárgarépa, egy evőkanál zsiradék, egy evőkanál liszt, egy
evőkanál apróra vágott vöröshagyma, egy kávéskanál pirospaprika, só,
szemesbors, egy deci tejföl, ecet, csipetke.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi, a
csülökkel és a négyrét vágott zöldségekkel együtt feltesszük főni. Ha már olyan
puha a hús, hogy a csontról leválik, a csülköt kivesszük, kicsontozzuk és apró
kockákra vágjuk. Közben a zsiradékból a liszttel és a hagymával rántást
készítünk, meghintjük a paprikával, felengedjük egy kevés hideg vízzel, és a
levesbe öntjük. Beletesszük a húsdarabkákat és együtt alaposan átforraljuk. Ha
a csülöktől nem lenne elég sós, utánasózzuk. Végezetül kevés ecettel ízesítjük,
beleöntjük a tejfölt (aki szereti, a tejfölözés előtt főzhet bele egy marék
csipetkét).

.Meggyleves



Hozzávalók: 50 dkg kimagozott meggy, 15 dkg cukor, só, fahéj, citromhéj,
egy deci tejföl, 1 evőkanál liszt.
A meggyet 1,5 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3
percig főzzük,majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. néhány percig
forraljuk és melegen vagy hidegen tála

Almaleves



Hozzávalók: 50 dkg alma, egy evőkanál cukor, kevés citromhéj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 dl fehérbor, 1 csipet só.

Az almát meghámozzuk és szeletekre vágjuk, esetleg reszeljük és 2 dl vízzel puhára pároljuk. föleresztjük fél liter vízzel, a borral, ízesítjük egy kanál cukorral, citromhéjjal és csipetnyi sóval, és felforraljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel és a forró levesbe keverjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk. Vajban pirított zsemlekockát adhatunk hozzá.