Főzelékek

 

Karalábéfőzelék


Hozzávalók:
50 dkg karalábé, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, petrezselyemzöld, só, bors.

A megtisztított, megmosott karalábét kockákra vágjuk, ezt követően megsózzuk,
egy mély edénybe tesszük, s kevés vízzel felöntve 18 percig 500 W-on főzzük.
Olajból és lisztből egy edényben rántást készítünk, majd hozzákeverjük a
megfőtt karalábéhoz, megszórjuk a petrezselyemzölddel, s ezután 10 percig 500
W-on puhára főzzük.

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
40 dkg lencse, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, pirospaprika, só.

A megmosott lencsét egy edénybe tesszük, s annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Megsózzuk, majd babérlevelet teszünk bele. Az edényt a sütőbe helyezzük és a
lencsét 16 perc alatt 500 W-on puhára főzzük. A füstölt szalonnát 2 percig 500
W-on olvasztjuk, majd hozzákeverjük az 1 evőkanál lisztet és 2 percig 500 W-on
rántást készítünk. Ezután a rántáshoz egy kevés zúzott fokhagymát,
vöröshagymát, pirospaprikát keverünk, s ezzel berántjuk a lencsét.

Kelbimbófőzelék, gombával

Hozzávalók: 1 kg friss vagy 1 csomag mirelit kelbimbó, 3 db burgonya, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál curry, ételízesítő.

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kelbimbót, az apróra vágott petrezselymet és a meghámozott felkockázott burgonyát. Ízesítjük. Fedő alatt, rövid ideig pároljuk, majd kb. 3 dl vízzel, felöntjük és megfőzzük. Eközben kikeverjük a tejfölt a liszttel, a curryvel és kevés vízzel hígítjuk. Ahogy a burgonya megfőtt, hozzáadjuk a tejfölös masszát, és összefőzzük vele.

Szalonnás burgonyafőzelék

Hozzávalók: 1 kg újburgonya vagy apró szemű öreg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, két fej vöröshagyma, két evőkanál liszt, egy húsleveskocka, só, törött fekete bors.

A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Fölszeleteljük, becakkozzuk és ropogósra sütjük a szalonnát, a szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük a liszttel, fölengedjük fél liter krumplilével vagy vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk, belerakjuk a megpuhult burgonyát és törött fekete borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk. Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.

Finomfőzelék


Hozzávalók: 60 dkg vegyes zöldség, 10 dkg karalábé, 10 dkg konzerv (vagy friss) zöldborsó, 4 dkg zsír, két evőkanál liszt, 1 dl tej, egy csomó petrezselyemzöld, cukor, só.

A megtisztított zöldségféléket apró kockára vágjuk, megmossuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A zsírból, lisztből, az apróra vágott petrezselyemzöldből világos rántást készítünk, a tejjel és kevés vízzel feleresztjük és a puhára főtt zöldséget berántjuk. Cukorral ízesítjük és jól felforraljuk. Ha konzerv zöldborsót használunk, azt akkor tegyük bele, ha a többi zöldségféle már megfőtt.

Burgonyafőzelék


Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 babérlevél, pirospaprika, ecet, 1 dl tejföl, só

A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. 4 dl sós vízben főzzük, a babérlevéllel együtt. Világos rántást készítünk. Beleszórunk egy kevés pirospaprikát, felengedjük vízzel, és a majdnem főtt burgonyához adjuk. A végén belekeverjük a tejfölt és 1 teáskanálnyi ecetet. Majoránnás: A rántásba, pirospaprika helyett, majoránnát morzsolunk, és borsot szórunk

Paradicsomos káposzta


Hozzávalók: 1 kg édes fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 kg friss vagy 2-3 dl konzerv paradicsom, vöröshagyma, 4 dkg cukor (ill. ízlés szerint) 1/2 dkg só

Elkészítés: A káposztát ujjnyi vastag szeletekre vágva, apróra vágott hagymával, forró sós vízben feltéve puhára főzzük. Sötét zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsommal felengedjük, ezt a káposztára öntjük, ezzel is még 10 percig főzzük, és a cukorral ízesítjük. Bármilyen feltéttel tálalhatjuk.

Zöldborsófőzelék


Hozzávalók: zsír, zöldborsó, cukor, só, petrezselymzöld, liszt, víz

1 kanál zsírba 1 kg kifejtett zöldborsút teszünk. Kevés cukrot és sót adunk hozzá és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, finomra vágott petrezselyemlevelet teszünk bele és 1-2 evőkanál lisztet, hintünk rá. Annyi csontlével, vagy vízzel engedjük fel, hogy főzeléksűrűségű legyen.

Zöldbab főzelék



Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 leveskocka, petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál ecet, só

A szálkátlanított, feldarabolt zöldbabot, 1 liter sós, leveskockás vízben, puhára főzzük. Tejfölös habarással sűrítjük, ételízesítővel, ecettel ízesítjük. A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Hidegen is finom. Fagyasztott zöldbabot ugyanígy kell készíteni.

Tarkabab főzelék



Hozzávalók: 50 dkg száraz bab, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ecet, tejföl, füstölt hús kocka, só

A babot beáztatjuk. Annyi füstölt húslében, amennyi ellepi, a babot puhára főzzük, csak azután sózzuk. Rántást készítünk, amiben megpirítjuk a hagymát, legvégén a zúzott fokhagymát is. A megfőtt babhoz adjuk. Ecettel, tejföllel ízesítjük.

Sárgarépa-főzelék



Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 2 dkg liszt, 2-3 dkg cukor, tej, petrezselyemzöld, só

A sárgarépát vékonyra szeleteljük (én kockára emlékszem) és forró olajban kevés hús- v. csontlével, sóval, cukorral fedő alatt puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, még egy keveset pirítjuk, a liszttel meghintjük és tejjel felengedjük. Petrezselyemmel v. citrom héjával ízesítjük.

Salátafőzelék (2 személyre)



Hozzávalók: 2 fej saláta, 1 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 dl 12 százalékos tejföl, kapor, fokhagyma, ecet, só, cukor.

Elkészítés: A megtisztított salátát sós vízben puhára főzzük. Világos rántással berántjuk, apróra vágott fokhagymával, kaporral, ecettel, cukorral ízesítjük. Legvégül hozzákeverjük a tejfölt, és még egyszer felforraljuk.

Spenótfőzelék (4 személyre)


Hozzávalók: 1 kg spenót, 3 gerezd fokhagyma, 1 l tej, 6+2 dkg vaj/ margarin, 8 dkg finomliszt, 8 tojás

Előkészítés: A spenótot megtisztítjuk, vastag levél ereit eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk.
Elkészítés: Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, beledobjuk a spenótot, és lassú forralással 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kissé lecsepegtetjük, és botmixerrel péppé zúzzuk (vagy vágódeszkán finomra, de nem túl pépesre vagdossuk). Felforralunk 8 dl tejet. Felolvasztunk 6 dkg vajat/margarint, beleszórjuk a lisztet, valamint az áttört fokhagymát, és mérsékelt tűzön világosra pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, apránként hozzáadjuk előbb a maradék 2 dl hideg tejet, majd a forrót, és folyamatosan keverve besűrítjük (3-5 perc), azaz tulajdonképpen besamelt készítünk. Beletesszük a spenótpépet, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és jól összeforraljuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a maradék 2 dkg vajat/margarint. Egyenként felütjük a tojásokat, sárgájuk épségére ügyelve a forró zsiradékba csúsztatjuk, és takarékra kapcsolva, aszerint, hogy mennyire átsülten szeretjük, 4-5 percig sütjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A főzeléket mélytányérokba szedjük, és a tetejükre csúsztatott 2-2 tükörtojással tálaljuk


Kelkáposztafőzelék


Hozzávalók 1 kg kelkáposzta, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 20 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 4 dkg liszt, fél kávéskanál pirospaprika

Előkészítés: A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, torzsáját kivágjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a köménymagot teatojásba zárjuk, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, apróra felkockázzuk.
Elkészítés: Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát és a teatojást, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc). Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük. 10 percig fedő nélkül, szelíden forraljuk, hogy rántás ízét elveszítse. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Feltétként pörköltet, fokhagymás sülthúst, fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá