Egytálételek

Virslis tarhonya

 

Hozzávalók:

1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka

Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a tarhonyát pirítsd addig, amíg a tarhonya kissé barna nem lesz. Ekkor rakd bele a közepes méretűre vágott krumplit. Keverd össze, majd szórj rá ízlés szerint paprikát, és megint keverd össze. Öntsd fel bőven vízzel, majd tedd bele a szeletekre vágott virslit, és a leveskockát. Ezután az egészet főzd, amíg a tarhonya meg nem puhul. Elképzelhető, hogy néha kell egy kis vizet utánatölteni.

Angol reggeli

Hozzávalók:
25 dkg angolszalonna, 5 szál póréhagyma, 25 dkg reszelt sajt, vaj, só.

A megtisztított hagymákat 8 cm-es darabokra vágjuk. Előveszünk egy lapos
edényt, majd egy kevés vizet öntünk bele és ebbe helyezzük a hagymadarabokat.
Egy csipet só hozzáadásával, fedő alatt 500 W-on 6 percig pároljuk. Amikor
elkészült, két hagymadarabot összefogunk, vékony szelet angolszalonnába
tekerjük és fogvájóval összetűzzük. Előveszünk egy másik tálat, kivajazzuk, a
tekercseket belerakjuk, majd megszórjuk a már előkészített reszelt sajttal. A
sütőbe tesszük és 500 W-on 3 percig sütjük.

Rakott burgonya


Hozzávalók: .
70 dkg burgonya, 25 dkg parasztkolbász, 15 dkg húsos szalonna, 10 dkg reszelt
sajt, 4 kemény tojás, 3 dl tejföl, 2 evőkanál margarin, só.

A burgonyából héjában főtt burgonyát készítünk (lásd a Köreteknél), majd
meghámozzuk és felkarikázzuk. A kolbászt és a kemény tojásokat vékony karikákra
vágjuk, a húsos szalonnát csíkokra vágjuk. A tejfölt sóval összekeverjük. Egy
edényt margarinnal kikenünk, majd rétegesen burgonyát, kolbászt, húsos
szalonnát és tojást teszünk bele. A rétegeket meglocsoljuk olvasztott
margarinnal és tejföllel. A legfelső réteget vastagon bevonjuk tejföllel.
Lefedve 10 percig 500 W-on sütjük, majd kivesszük, a tetejét megszórjuk sajttal
és 5 percre fedő nélkül 500 W-on visszatesszük a sütőbe.

Töltött paprika

 

Hozzávalók:
4 db tölteni való paprika, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg
főtt rizs, 1 db tojás, 15 dkg paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, cukor, só, bors.

Egy edénybe olajat öntünk, majd 2 percig 500 W-on melegítjük. A hagymát
megtisztítjuk, apróra vágva az olajba tesszük és 3 percig 500 W-on pároljuk. A
rizst és a hagymát az olajba tesszük, majd 2 percig 500 W-on pirítjuk. A
sütőből kivéve összekeverjük a darált hússal, a tojással és a fűszerekkel. A
paprikákat alaposan megmossuk, magházukat és ereiket kivágjuk, majd az előbb
elkészített töltelékkel megtöltjük. A paprikákat egy tálba helyezzük, a
paradicsompürét fél dl vízzel meg cukorral összekeverjük, majd leöntjük vele a
paprikákat. Lefedjük és 10 percig 500 W-on főzzük. A sütőből kivéve a
paprikákat átrendezzük, megforgatjuk és újabb 10 percig 500 W-on főzzük.

Asztali kisértés


Hozzávalók:

8 közepes burgonya 10 dkg trappista vagy más kemény sajt 1 evőkanál vaj 30 dkg sonka 1 nagy vöröshagyma 2 dl tej 20 dkg sonkás krémsajt.

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és hagyjuk hűlni. A sajtot lereszeljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A sonkát, a krumplit és a hagymát csíkokra vágjuk, egyenletesen tűzálló tálba rétegezzük, és leöntjük a sajtkrémes a tej keverékével. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Burgonya egytál


Hozzávalók:

l kg burgonya, 3o dkg főtt tarja, 2 vöröshagyma, 10 dkg margarin, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista vagy más sajt, só, pirospaprika, szerecsendió.

A megtisztított burgonyát és hagymát felkarikázzuk, s egy kivajazott tűzálló tálba a hússzeletekkel felváltva rétegesen lerakjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, s a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét. A keveréket a rétegekre öntjük, tetejére rászórjuk a maradék sajtot, s pirosra sütjük.

Csirkeegytál



Hozzávalók:

1 egész csirke (kb. 1 kg-os), 1 kg burgonya, 3 dl tejföl, 8 dkg vaj, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál curry, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só.

A megtisztított csirkét kis darabokra vágom és megsózom. A burgonyát meghámozom, és vékonyra karikázom. Tűzálló tálat 1 dkg vajjal kikenek, soronként rárakom a csirkét és a nyers burgonyát, közben meghintem curryvel, sóval, reszelt sajttal, szerecsendió-virággal. A tetejére locsolom az olvasztott vajjal elkevert tejfölt, majd a tálat lefedem és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon 50 percig sütöm. A fedőt levéve pirosra pirítom az ételt. Salátával kínálom.

Lecsós csirkemell egytál


Hozzávalók:

1 nagy csirkemell, 50 dkg vastag húsú színes zöldpaprika, 50 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomszósz, 10 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 25 dkg apró szemű gomba, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 75 dkg apró szemű burgonya (újburgonya), 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és bazsalikom, ízlés szerint só, 1 teáskanál pirospaprika.

A vöröshagymát megtisztítom, és vékony karikákra vágom. A füstölt szalonnát apróra metélem, zsírját kiolvasztom és rajta a hagymakarikákat üvegesre fonnyasztom. Ezután hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, felszeletelt paprikát és a megtisztított, de egészben hagyott gombát. Megsózom és fedő alatt, saját levében néhány percig sütöm. Közben néhányszor megkeverem. Megfűszerezem, hozzáadom a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, végül a paradicsompürét, a tejfölt és a tejszínt is belekeverem. Ezután a tüzet eloltom alatta. Mély tűzálló tál aljára terítem a megtisztított, egészben hagyott nyers burgonyaszemeket, jól megsózom, és beborítom a kicsontozott és felszeletelt csirkemellel. Ráterítem a gombás lecsót, rákarikázom a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, végül meghintem a reszelt füstölt sajttal. A tálat alufóliával jó szorosan lefedem, és előmelegített forró sütőben közepes lángon 45 percig sütöm. Az alufóliát levéve csak annyi ideig pirítom, hogy a sajt a tetején egybefüggő réteget képezzen. Ne barnuljon meg, mert megkeseredik! Tejfölös uborkasaláta illik hozzá.


Lencsetál


Hozzávalók:

40 dkg lencse, 20 dkg + 4 szelet bacon-szalonna, 2 közepes vöröshagyma só, fekete bors, babérlevél, ecet, 2 ek. liszt, 4 tojás

A lencsét beáztatjuk 1 órára, majd sós vízben a babérlevéllel együtt kb. 40 percig főzzük. Közben a szalonnát kockára vágjuk és egy pici olajon, kisütjük, majd megfuttatjuk benne az apróra vágott hagymát, megszórjuk a liszttel, és együtt pirítjuk egy kicsit. Kevés vízzel felöntjük, és beletesszük a lencsébe, majd együtt meg 10 percig főzzük. A szalonnaszeleteket megsütjük, a zsírjában 4 tükörtojást sütünk (Lehet, hogy egy kis olaj is kell alá.) Sózzuk, borsozzuk. A kész lencsét kevés ecettel ízesítjük. A tányérra, a lencse tetejére 1 szelet szalonnát, és 1 tükörtojást teszünk. (Én 2 szelet szalonnát szoktam sütni fejenként, de van, aki tojásból is kettőt kér.)

Ludaskása


Hozzávalók:

2 nagyobb libacomb, 40 dkg gomba, 2 bögre rizs, 1 zöldpaprika 2 fej vöröshagyma, só, ételízesítő, őrölt fekete bors, fanyar fehérbor, bazsalikom, majoránna, libazsír, konyak

Elkészítés: Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg libazsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a kb. 1,5 cm-es kockára vágott libacombot és addig pirítjuk, míg levet nem enged. Ekkor 4-5 teáskanál vegetát elkeverünk benne és felöntjük fehérborral, hogy a húst éppen csak ellepje. Beletesszük a paprikát és kislángon, fedő alatt félig készre pároljuk. Ekkor beleteszünk 3 cl konyakot, a felszeletelt gombát, megborsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, majoránnával, és 20 percig még pároljuk. Ez alatt a rizst alaposan megmossuk, lecsurgatjuk, és 2 dkg libazsíron szárazra pirítjuk. Ha ez megvan, ráöntünk egy bögre forró vizet, és ráöntjük a húst is. Fedő alatt pároljuk, míg a rizs fel nem szívja a szaftot. Ekkor megkóstoljuk, elég puha-e a rizs. Ha nem, akkor teszünk hozzá még forró vizet. Ezt óvatosan kell készíteni, kevés vízzel, több lépésben, nehogy eláztassuk a rizst. Az ideális ludaskása rizse puha, de pergő, nem ragad össze. Ínyencek egy bögrényi vegyes zöldséget (kockára vágott sárgarépát és zöldborsót) és kis májat, szívet, zúzát is belefőzhetnek, nagyon finom és dekoratív. Leginkább céklasalátával finom, de káposztasaláta is megy hozzá. Almakompóttal pikáns együttest alkot.

Magyaros egytál


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb, 1 pár debreceni kolbász, 1,2 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz pritamin, 10 deka császárszalonna, 2 evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, fekete bors, szurokfű, rozmaring, 1 húsleveskocka.

Elkészítése: A császárhúst csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk, és a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst és a paradicsomokat, víz hozzáadásával 30 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a szétnyomott fokhagymát, a pritamin, a leveskockát, a meghámozott és nagy kockára vágott krumplit, a felkarikázott szafaládét, az olajat. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1 evőkanál édes és erős paprikával, 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Kis lángon, letakarva, addig főzzük, amíg a krumpli megfő (ne legyen túl puha). Tálalás: A legjobb kovászos uborkával, de bármilyen savanyúságot adhatunk mellé.

Mexikói egytál


Hozzávalók:

2 konzerv csemege kukorica, 1 db paradicsompaprika (pritamin), fél kg burgonya, 1 pohár tejszín, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 kávéskanál curry, 1 kávéskanál olaj ételízesítő.

Elkészítése: A paradicsompaprikát kicsumázzuk, és apró kockákra vágjuk, majd az olajon, fedő alatt megpároljuk a meghámozott és felkockázott burgonyával és a vegetával. Amikor a burgonya megpuhult (kb. 15 perc), megszórjuk a liszttel, a curryvel, ízesítjük és felöntjük a tejszínnel. Sűrűre összefőzzük (kb. 3 perc), majd belekeverjük a kukoricát, és még néhány percig fedő alatt pároljuk.

Minestrone

Hozzávalók:

10 dkg füstölt császár szalonna, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 db zellergumó zölddel együtt, 1/2 kelkáposzta, 2 db karalábé, 15 dkg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsomszósz, 1, 5 liter húsleves (kockából), 1 dl száraz fehérbor, 10 dkg karikatészta, morzsolt kakukkfű, babérlevél, őrölt fekete bors.

A megtisztított, megmosott zöldségeket finom metéltre vágjuk. A császár szalonnát kisebb kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk. A szalonnát lábosba tesszük, kiolvasztjuk a zsírját. Hozzáadjuk a hagymát, a szeletelt és metéltre vágott zöldségeket. Sózzuk, őrölt fehérborsot, sűrített paradicsomot, petrezselyem és zellerzőldet finomra vágva, morzsolt kakukkfüvet és babérlevelet adunk hozzá. Lassú tűzön pároljuk, majd felengedjük húslevessel és hozzáadjuk a tésztát. A főzés befejezése előtt borral ízesítjük. Együtt készre főzzük. Tálaláskor reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.


Musszaka

 


Hozzávalók (6 szelethez):

40 dkg padlizsán, só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 5 evőkanál (lehetőleg) olívaolaj, 1 szál friss (vagy fél kiskanálnyi szárított) rozmaring 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált hús, 1-1 kiskanalnyi friss (vagy fél kiskanálnyi szárított) kakukkfű meg zsályalevél, késhegynyi Cayenne bors, 50 dkg paradicsom, 4 tojás, 2 dl tej.

A megmosott padlizsánt három milliméter vastag szeletekre vágjuk, besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, majd a padlizsánhoz hasonlóan felszeleteljük. 1 evőkanál olajjal kikent kisebb tepsibe terítjük, sóval, őrölt borssal és az apróra vágott rozmaring felével megszórjuk. A közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (220 °C) a sütőben 35-40 percig sütjük. Közben a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A darált húst hozzáadjuk, enyhén megsózzuk, apróra vágott kakukkfűvel, zsályalevéllel meg késhegynyi Cayenne borssal fűszerezzük. Kevergetve fehéredésig sütjük, végül egyenletesen a burgonya tetejére simítjuk. A padlizsán levét egy kissé kinyomkodjuk, majd a maradék olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magot kikaparjuk, húsát cikkekre vágjuk. A megpirított padlizsánszeletekkel felváltva a húsra fektetjük. Közepesnél kissé erősebb lánggal meg 15 percig sütjük. A félig sült musszakát sóval, őrölt borssal, a maradék rozmaringgal meghintjük. A tojásokat a tejjel simára keverjük és a tetejére öntjük. A sütőbe visszatoljuk, majd változatlan erősségű lánggal további 20 percig sütjük. Jó tanácsok: A musszakát az eredeti recept szerint jó, ha bárányhúsból készítjük. Amikor olcsó a padlizsán, a burgonya helyett ezzel bélelhetjük ki a tepsit. A vegetáriánusok a darált húst kb. 15 dkg szójagranulátummal helyettesíthetik. A félig kész muszaka sütésre alkalmas tálban lefagyasztható (legjobb az alufóliatálca). Felengedés után a tejes tojással nyakonöntve "frissen" süthetjük meg. A tojást reszelt sajttal meg tejföllel is gazdagíthatjuk. Akkor igazán finom, ha a tejes tojás a padlizsánt teljesen ellepi. Ekkor szinte ebben sül meg és nem szárad ki. Van, ahol párolt gombát is rétegeznek bele.

Pásztortarhonya

 


Hozzávalók:

25 dkg füstölt kolbász, 50 dkg tarhonya, 15 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 burgonya, 2 paradicsom, füstölt húsleveskocka, só.

A bográcsban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, beletesszük a hagymát, és pirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát, keverés közben megpirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, felöntjük a tarhonya térfogata kétszeresének megfelelő vízzel. Sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát. Ezután már csak rázogatjuk a bográcsot. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, a felkarikázott kolbászt, a darabokra vágott paradicsomot. Készre főzzük

Pastizzio


Hozzávalók:

3/4 kg darált hús (több vagy kevesebb is lehet tetszés és ízlés szerint) 1 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 1 kg vastag makaróni (itt a 2-es, és rá is van írva, hogy pastizzio-nak) fűszerek 1 paradicsomszósz konzerv vagy 4-5 turmixot, túlérett paradicsom 4-8 tojás (tetszés szerinti mennyiség) Besamel mártásnak: pár evőkanál liszt, 1-1, 5 l tej, reszelt sajt (minél több fajta annál jobb) tetszés szerinti mennyiségben.

Elkészítés: A darált húst a már többször leirt módon, elkészítjük paradicsomos szószban. Vagyis megfuttatjuk az olajon a hagymát, utána beletesszük a darált húst és egy fel pohár víz útanaöntésével hagyjuk gondolkodni egy negyed órát. Utána fűszerezzük (só, bors, vadmenta, bahari, 1-2 fahéjdarab) felöntjük a paradicsomszósszal és hagyjuk jól átfőni (3/4 órát is rotyoghat lassú tűzön). A levét igya majdnem mind meg. Miután kihűlt beletesszük 2 tojás fehérjét felverve. Megfőzzük a makarónit, nem puhára, hanem olyan majdnem készre. Egy nagy tepsibe beleöntjük a makaróni felét és elegyengetjük, hogy egyenletesen legyen mindenhol. Nyakon öntjük 4-5 felvert tojással, összekeverjük hogy mindenhova jusson. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. Ráöntjük a darált húst, elegyengetjük. Megszórjuk reszelt sajttal. Ráöntjük a maradék makarónit, megszórjuk reszelt sajttal. Az egészre ráöntjük a besamel krémet, amibe mikor kihűlt két tojássárgáját kavarunk, én szerecsendiót is reszelek bele és sok reszelt sajtot is. Elegyengetjük a besamel mártást is szépen az egész tetején, bedugjuk a sütőbe és olyan 200 fokon kb. 3/4 - egy órát sütjük. Sokszor a teteje már piros de belül még nem értek jól össze a dolgok, ezért vigyázni kell ne égjen oda a teteje.

Pulykahúsos egytál


Hozzávalók:

80 dkg burgonya, 50 dkg pulykahús (én pulykacomb apróhúst szoktam használni), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld 1 ek. pirospaprika, 1 ek. paradicsomszósz (esetleg ketchup), 1 dl tejföl 2 tojás + 1 tojássárgája (3 tojás), 1 csipet chili, margarin a forma kikenéséhez só, fekete bors.

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjastól sós vízben nem teljesen puhára megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A pulykahúst megmossuk, szárazra töröljük, és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Elkészítés: 1. Az olajat serpenyőben felmelegítjük, és a húst a hagymával együtt szép pirosra sütjük. Megszórjuk sóval, borssal, a fokhagymával, petrezselyemmel és paprikával. (Ajánlhatom még a majoránna, kakukkfű, oregánó, rozmaring négyest, amit paradicsomos kajaknál szoktam használni) Hirtelen erős tűzön megpirítjuk, közben rátesszük a paradicsompürét is. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel felengedhetjük. A lényeg, hogy a végen sűrű legyen. 2. A tűzálló tálba egy réteg burgonyát teszünk, gyengéden sózzuk, borsozzuk, ráterítünk egy sor pulykahúst, majd ismét burgonyát stb. A tetejére burgonya kerüljön. 3. A tejszint, a tejfölt, a tojást, a tojássárgáját, a csipet chilit jól összekeverjük, és ezzel a mártással leöntjük a burgonyát. 4. A sütőben kb. 35 percig szép aranybarnára sütjük. Forrón friss salátával, savanyúsággal tálaljuk

Sorciére-tál (boszorkánytál)


Hozzávalók:

80 dkg marhafelsál, 3 szál sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradi­csomszósz, 8 dkg liszt, 3 dl vörösbor, 6 dl víz, 1-2 babérlevél, néhány szem feketebors, kakukkfű, 4 szem kockacukor, 1 evőkanál áfonyalekvár, 3 evőkanál olaj, só.

A felszeletelt és megsózott húst a forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. A hússzeleteket egy tálra tesszük. A maradék olajban felolvasztjuk, és világosbarnára pirítjuk a kockacukrot, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és hagymát, a zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, szemes borsot, s ha színük aranysárga, behintjük liszttel, és addig keverjük, míg világosbarna nem lesz. Beletesszük a paradicsompürét, felengedjük a borral és a vízzel. Amikor felforrt, belerakjuk a húst, az áfonyaízt, és lefödve a sütőben puhára pároljuk. A húst tálalótálra rakjuk, a mártást turmixgépben áttörjük, utána a hús tetejére öntjük.

Sonkás egytál


Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 20 dkg sampinyon gomba, 2 ek. citromlé, 20 dkg gépsonka, 40 dkg hosszú szemű rizs, 1 ek. vaj, 2 ek. olaj, 7,5 dl húsleves kockából, 10 dkg reszelt trappista vagy egyéb sajt.

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, megcsepegtetjük citromlével. A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A rizst megmossuk. A vajat felforrósítjuk, és megpároljuk benne a gombát. Az olajat felforrósítjuk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a rizst, és kissé megpirítjuk. A gombát, a sonkát belekeverjük, aláöntjük a húslevest, sóval ízesítjük, és fedő alatt kb. 20 percig, főzzük. Lefedve még 15 percig állni hagyjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, és tálaljuk.

Szegedi tarhonya


Hozzávalók:

20 dkg debreceni kolbász, 20 dkg tarhonya, 1 vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, esetleg füstölt leveskocka, 2 evőkanál lecsó, pirospaprika, só.

A szalonnát kevés olajon kisütjük. A zsiradékon megpirítjuk a tarhonyát, rátesszük a hagymát, pirospaprikát, sót, és vízzel felöntjük. Fedő alatt puhára főzzük. Mikor majdnem elfőtte a levét, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a lecsót, majd készre főzzük.

Szomszédasszony remeke

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 3 cl olaj, só, víz, 30 dkg gomba, 20 dkg pápai sonka, 2 fej vöröshagyma, 3 tojás, 3 dl tejföl, só, őrölt fekete bors, vágott petrezselyemzöld, néhány szem kapribogyó.

A sütőt 190 fokra melegítjük. Az átszitált lisztet vajjal, olajjal, kevés vízzel összegyúrjuk, sóval ízesítjük. Kinyújtjuk, nyújtófára feltekerjük, és a kerek tűzálló tálba fektetjük, a széleit levágjuk. 10 percig forró sütőben elősütjük, majd pihentetjük, közben a gombát szeletekre vágjuk és vajon, apróra vágott vöröshagymával és petrezselyemzölddel zsírjára pirítjuk. Hagyjuk kihűlni, hozzákeverjük az apróra vágott sonkát is és a tésztaformát ezzel megtöltjük. Végezetül a tejfölt a tojásokkal elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a kapribogyót is, és a formát felöntjük vele. Forró sütőben 20 perc alatt elkészül.

Tavaszi egytál



Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 10-12 palacsinta, 8-10 dkg zsír vagy olaj, 3-4 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, ízlés szerint só, pirospaprika

A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, és tetszés szerinti feldaraboljuk. A zsíron vagy olajon a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk az előkészített húst, jól átpirítjuk, és hozzátesszük a megmosott, felszeletelt zöldpaprikát. Ízlés szerint sózzuk, kevés vizet öntünk hozzá, és a húst puhára pároljuk. A megfőtt húst a szaftból kiszedjük, húsdarálón ledaráljuk, a palacsintákat megtöltjük, majd jénai tálra rendezzük. A visszamaradt szafttal a tejfölt elkeverjük, és a palacsintákat meglocsoljuk vele. Hideg sütőbe tesszük, és átforrósítjuk. Megjegyzés: A húsos palacsinta másik változata, hogy a megtöltött palacsintákat felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, közepesen forró olajban kisütjük, és tálra rendezzük. Tartármártással, sült burgonyával kínáljuk.

Rizottó sertéshússal


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa 10 dkg fehérrépa, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 csokor petrezselyemzöld 20 dkg rizs, 10 dkg reszelt trappista vagy egyéb sajt, bors, só, olaj

A húst apró kockákra vágjuk. Az olajban az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, egy pici vizet, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Amikor már felig puha, beletesszük az apró kockákra vágott zöldségeket puhulási sorrendben. Először a gyökereket, később a gombát, legvégén a borsot. Fűszerezzük borssal, és zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük a párolt rizst, a petrezselyemzöldet és a reszelt sajt felét. Csészébe nyomkodjuk, és a tányérra borítjuk. Tetejét megszórjuk a maradék sajttal.

 

Vissza